2023
Vandring (738) 2023-09-26, Svarttorp
Arrangör: Irene och Anders Jonsson
Deltagare: 20 st. Rolf A, Göran N, Carl-Johan E, Monica A, Ulla E, Kerstin E, Christian B, Uno F, Sigge E, Bo B, Erling K, Ingrid G, Anchi H, Anders J, Irene J, Lilian H, (Bengt H, Nils-G o. Anna-Greta J saknas på gruppbilden).
Text o. Bild: Bengt H
Vi samlades vid Svarttorps hembygdsgård där Irene och Anders Jonsson hälsade oss välkomna. Anders berättade lite om hembygdsgården och g:la Svarttorps kyrkogård som ligger i anslutning till den. Svarttorps gamla kyrka byggdes troligen under 1100-talet och kyrkogården har samma ålder. Kyrkogårdarna var på den tiden inte så parkliknande utan ganska enkla och brukades till och med som bete för boskap. Kyrkan revs redan 1868.
Nuvarande Svarttorp kyrka uppfördes 1869–1870. Anders berättade vidare om dråpet som utförts på platsen 1891 (se Jönköpingspolisens Historia s. 100-102 under Arkiv).
Vandringen påbörjades i en vacker höstdag. Fälten avlöste varandra. Så kom vi fram till en fyrhjuling med släp och plats för ”äldre” passagerare. Släpet fylldes och en spännande resa började. Vi fortsatte sedan en asfaltsväg och så småningom fram till gamla skolan, som lades ner 1941. Irene och Anders har varit bosatta i skolan i dryga 40 år.
Det medhavda fikat intogs och Irene bjöd på hembakade mumsiga ”Silviakakor”. Efter fikat fortsatte vi vandringen tillbaka. Under förmiddagen såg vi en Glada och flera Vråkar. (Några av oss fick möjlighet att plocka med oss dahlior som Jonssons granne erbjöd oss.)
Stort tack till Irene och Anders för en härlig höstvandring.
Bild: Anchi o Bengt H
Text: Bengt H
Vandring (737) 2023-09-19 Sanna badet, Vättersnäs
Arrangör: Conny Qvarnström
Deltagare: 14 st. Rolf A, Göran N, Carl-Johan E, Nils-G O, Monica A, Anna-Greta J, Ulla E, Kerstin E, Christian B, Uno F, Sigge E, Bo B, Conny Q.
Vi samlades vid Sannabadet i Vättersnäs. Vädret hade ändrats sig från regn och blåst till uppehåll och växlande molnighet. Conny hälsade oss välkomna till Vättersnäs där han vuxit upp. Han hälsade även från sin fru Ingegerd som är vid gott mod.
Vi började vandringen och gjorde korta uppehåll för information utmed vägen till Oset.
Ett stycke från Oset stannade vi. Conny visade ett foto på en liten stuga som kallades Kullen. Stugan hade ca 7 m till järnvägen för godstrafik till Huskvarna och 10-12 m till sluttningen mot Vättern. Conny och hans familj bodde där fram till 1947.
Inte långt ifrån Kullen låg Stora Sanna (Gula Sanna). (1880 köptes Stora Sanna av sjukgymnasten Henrik Kellgren och drevs som ett hälsoinstitut. Kjellgren hade varit i USA och utbildad sig till bl.a. att ta hand om psykiskt sjuka. Några av gästerna var Samuel L Clemens, Mark Twain med fru Olivia och dottern Jean. Även drottning Sofia har varit gäst där.)
Vättersnäs IF bildades 1937 (bandy, fotboll, friidrott och ishockey). Sand till den blivande idrottsplanen fraktades från Solvägen av frivilliga. Byggmästare Gustav Käll tillhandahöll lastbil. Hockeylaget spelade i Vättersnäs fram till 1958 då Rosenlundshallen stod färdig. 1971 bildades HV 71.
Vandringen fortsatte till Huskvarna Kanotklubb där Jan Otto Hallqvist mötte upp och berättade om kanotklubben.
Stort tack till Conny för en intressant vandring.
Text o. Bild: Bengt
Vandring (736) 2023-09-12
Arrangör: Ulf Zackrisson
Deltagare: 13 st. Ulf Zackrisson, Kerstin o Uno F, Monica A, Kerstin o Sigvard E, Anna-Greta J, Nils-G O, Erling K, Bo B, Anders o Irene Jonsson o Anchi H (ej med på bild)
Vi samlades några st. vid Blomsterlandet för gemensam färd till Bottnaryd. Där möttes vi av Ulf + några fler, som hälsade oss välkomna.
Vi påbörjade vandringen genom ett skogsparti och ett elljusspår, för att senare fortsätta runt sjön där Pärlstigen finns. Hembygdsföreningen är väldigt aktiv och under 1940-talet fick föreningen som gåva av pastoratet en gammal ryggåsstuga, en loftbod och en knuttimrad stuga. Dessa flyttades till Reveln, som ligger mellan Gårdssjön och Västersjön. Där fick vi möjlighet att komma in och se hur man bodde och levde. Vi intog vårt kaffe på bryggorna som låg vid badplatsen i slutet av rundan, med en härlig utsikt över sjön.
Därefter fortsatte vi till kyrkogården och kyrkan, som invändigt består av målningar från både gamla och nya testamentet. De vackra takmålningarna återger det himmelska Jerusalem, yttersta domen, samt en helvetesskildring.
Tack Ulf för en intressant vandring
Text o Foto: Anchi H.
Vandring (735) 2023-09-05
Arrangör: Anchi o Bengt Hultqvist
Deltagare: 18 st. Kerstin o Uno F, Marianne P, Monica A, Kerstin o Sigvard E, Anna-Greta J, Nils-G O, Göran N, Ulla o Carl-Johan E, Erling K, Rolf A, Bo B, Lilian H. Gunnar L. Anchi H o. Bengt H. (Rolf, Anna-Greta, Nils-G o Anchi Ej med på bild)
Så var det dags för hösten första vandring. Vi samlades vid Blomsterlandet och påbörjade dagens rutt på G/C vägen bakom Ljungarumsområdet. Efter en dryg timmes promenad kunde vi se målet en bit bort – Skålabro. Väl framme möttes vi av Christer Dahl som välkomnade oss att ta plats i trädgården. Vi var alla snabba att ta fram det efterlängtade kaffe.
Christer berättade lite om huset där han och hans fru bor. Huset är byggt på 1870-talet och var arrendatorsbostad där Evas farfarsfar var första arrendatorn. Det övertogs så småningom av Evas farfar och 1944 köptes Skålabro av Evas pappa. Eva är fjärde generationen som bor där!
Vi lyssnade intresserat medan vi också beundrade den vackra trädgården med sin vidunderliga utsikt.
Christer gav oss också en lektion i arkeologi, då han berättade om utgrävningar som gjordes vid Sagaholmshögen. (”Bronsåldersgraven vid Sagaholm i Jönköping är en mer än 3000 år gammal grav med hällristningar. Få känner till att Jönköping har ett av norra Europas viktigaste gravfynd med hällristningar. Det uppenbarade sig hösten 1971 när arkeologer undersökte graven vid Sagaholm söder om Jönköping, där Ljungarums industriområde idag ligger. Då fanns bara en tredjedel kvar av den cirka 3000 år gamla gravhögen som både plundrats och använts för sandtäkt. Trots det fanns tillräckligt mycket bevarat för att högen ska räknas till en av landets märkligaste bronsåldersgravar.”)
2008 gjordes ytterligare utgrävningar i området inför byggnation. Där hittade man lämningar av boplatskaraktär från 1300-talet!
Innan det var dags att starta promenaden tillbaka fick vi möjlighet att även se huset inifrån, med sina vackra kakelugnar och ett riktigt rustikt kök. Katten tittade förvånat på alla gästerna som plötsligt kom in. Tack Christer!
Anchi lämnade en kort info kring bygget av Ekobyn som vi kunde se från vägen där vi gick.
Text: Anchi H. Foto: Anchi o Bengt H.
Vandring (734) 2023-05-23 Häggeberg
Arrangör: Uno Fredriksson
Deltagare: 4 st. Uno F, Marianne P, Anchi H o. Bengt H.
På sista träffen hos Marianne, bjöd Uno in oss till att njuta av liljekonvaljer tisdagen den 23/5 vid Häggeberg. Vi som tog oss dit, fick njuta av en härlig doftande skog med olika sorters lövträd och fågelsång. Även om det inte var så många liljekonvaljer som slagit ut än, så kändes doften av de få som blommade.
Vi avslutade vår promenad på utsiktsplatsen och önskade varandra en skön sommar. På hemvägen såg vi betande lamadjur.
Bild Anchi o Bengt Text Anchi
Vandring (733) 2023-05-16 Bratteborgs Gård.
Arrangör: Marianne Petersson
Deltagare: 16 st. Monica A, Kerstin o Sigvard E, Erling K, Kerstin o Uno F, Ingrid G, Anna-Greta J, o Nils-G O, Göran N, Åke E, Birgitta S, Helena G, Marianne P, Anchi o. Bengt H.
Vi träffades vid godset Bratteborgs gård. Marianne hälsade oss välkomna och presenterade dagens guide Hans Johansson. Regnet hängde i luften men det hängde kvar ända tills vi druckit vårt kaffe. Hans kunskaper om Bratteborg var omfattande. Bratteborgs säteri är en herrgård i Byarums socken, Vaggeryds kommun. Bratteborg blev säteri vid 1600-talets mitt då gården köptes 1630 från kronan av borgmästaren i Jönköping, Peder Gudmundsson, adlad Strömberg. Den kom genom gifte 1743 i Gabriel von Seths ägo och denne gjorde 1773 till fideikommiss inom den grevliga ätten von Seth. Fideikommisset upphörde 1989 efter att den siste fideikommissarien, ryttmästaren Torgil von Seth avlidit.
Egendomen har en timrad huvudbyggnad som är av karolinsk stil. Den har en våning och är byggd omkring 1720. Den har senare tillbyggts. Åt 1991 kom den i familjen Sandahls ägo sedan Sandahlsbolagen köpt herrgården. Koncernens grundare Ingvar Sandahl och hans maka Britta flyttade dit från Skillingaryd. Ny ladugård har byggts upp och Elmia Skog arrangeras vartannat år. Gården har idag över 100 mjölkkor.
Efter besöket på Bratteborg åkte vi till Mariannes sommarstuga där vårt fika intogs. Stort tack till Marianne för ett intressant studiebesök.
Text och foto Bengt H
Vandring (732) 2023-05-09, Östra City
Arrangör: Lasse Johansson
Deltagare: 30 st
Idag var vi riktigt många, ca 30 deltagare. Var det det vackra vädret som lockade? Nej, det var nog Lennart Lindberg, en otrolig kännare av Jönköping. Han har tidigare guidat oss på väster, hans område, men nu hade han vågat sig över till öster och till Östra torget där vi samlades. Förr förbjöd föräldrarna sina barn och ungdomar att gå dit och en skröna säger att när en utsocknes frågade en polis om vägen till Östra Torget så pekade polisen och sa: - Gå åt det hållet och när du får en kniv i ryggen så vet du att du är framme.
Där på östra sidan om torget låg Amerikahuset, byggt i amerikansk stil och bredvid låg Boston som inte alls hade någon anknytning till Amerika, utan där låg borstfabriken och eftersom Jönköpingsborna inte kan säga ”r” så blev det ”Bosten” och närheten till Amerikahuset blev det Boston. Vi gick vidare till Kristine kyrka som byggdes i slutet av 1600-talet. Staden hade flyttats från väster till öster och nu ville man ha en kyrka. Men det fanns inga pengar att bygga för. Då bad man drottning Kristina om pengar men fick inga. En rik Jönköpingsbo skänkte pengarna och kyrkan byggdes i kalksten från Trånghalla.
Det finns diskussioner om namnet - fick den namnet Kristine som en protest mot Kristina eller är Kristine genitiv av Kristina? Tornet var tidigare mycket högre men efter branden 1790 så fick det sin nuvarande utformning. Det har aldrig funnits någon kyrkogård runt kyrkan, eftersom grundvattnet ställer till problem. I kyrktornet stod en brandvakt förr, som signalerade med en röd flagga eller en lykta om det började brinna i staden. Sedan fanns det två kanoner som man avlossade skott med för att påkalla innevånarnas uppmärksamhet. De står idag utanför Rådhuset.
Bredvid Kyrkan byggdes ett läroverk, eller som det då kallades trivialskola. Så fortsatte vi till Hovrättstorget,som blev torg och marknadsplats redan när stan flyttades till öster. I början av 1900-talet gjordes det om till park och i slutet av 1950-talet blev det torg igen. På västra sidan finns Gamla Rådhuset, troligen stadens äldsta byggnad, mot söder ligger Hovrätten och mot öster Jönköpings teater och Grand Hotell. Det sistnämnda ritades av stadsarkitekten August Atterström. Vi fortsätter Östra Storgatan och på vänster sida låg Societetshuset eller som det även kallades Stadshuset. Det byggdes av Axel Stedt. Huset brann en kall lördagsnatt 1965 och därefter byggde Domus ett varuhus på tomten. Mitt emot ligger Östra Storgatan 29. Där skrev man under fredsavtalet mellan Sverige och Danmark 1809. Vi gick vidare västerut och Lennart kommenterade olika hus längs med gatan. Han nämnde också att det under hans uppväxt fanns 7 biografer på öster, men ingen på väster.
När vi kom fram till Vinnebroa så påpekade han att så heter den inte. Den heter Slottsbron eller Klaffbron men det är namn som inte används. Han berättade också att i närheten låg redaktionen för Jönköpingsbladet där Viktor Rydberg, Carl Jonas Love Almqvist och Wendela Hebbe arbetat som journalister. Att Stora Hotellet kom till för att resande med tåg från Stockholm till Malmö, en resa som tog två dagar, behövde övernatta känner vi nog till, men nu fick vi veta att August Blanche började med restaurangmusik i hotellets restaurang, något han tog med sig till restaurangerna i Stockholm. Så gick vi vidare längs Smedjegatan och till Sommargatan där vi drack vårt kaffe och avslutningsvis gick vi in på kanske den enda öppna gården, Bo E Karlssons fastighet på Kanalgatan. Tack för en mycket trevlig och innehållsrik vandring.
Text: Ingrid Grubbström, Bild: Lena Clarin
Vandring (731) 2023-05-02, Hägnen.
Arrangör: Erling Kyhlberg.
Deltagare: 16 st Monica A, Kerstin o Sigvard E, Maj M, Erling K, Kerstin o Uno F, Ingrid G, Göran N, Ulla o Carl-Johan E, Christian B, Marianne P, Arne E, Rolf A o Anchi H. (ej i bild)
Vi samlades kl. 9.00 vid Skärstad kyrka, för fortsatt färd till målet – Hägnen. Efter en kort körsträcka parkerade vi bilarna, för att sedan ta oss till fots uppför en grusväg. Framme vid en rastplats mötte vår guide, Margareta Fridén oss och vi fortsatte sista biten in i skogen.
Väl framme vid Hägnen sken solen och vi satte oss till bords för att inta vårt fika. (Just där vi satt fanns det tidigare en havreåker.) Margareta berättade under tiden historien kring denna plats:
Den har varit bebodd sen 1860 av skickliga hantverkare – Nils-Johan, August och Kalle. Man livnärde sig på det som gården gav, hade en ko, grisar och några höns.
Nils-Johan var gift med Katarina, men dog tidigt och efter några år gifte Katarina om sig med August. De fick sonen Kalle, som tillsammans med sin hustru fick 7 barn, däribland Erik (1920) och Per (1922).
Husen som finns på platsen har byggts av dem som bott där! August och Kalle byggde också vindkraftverk, bl.a. till Karl Anderssons möbel- och snickeriverkstad, för att driva maskinerna. Dessutom tillverkades det också orglar, fioler och möbler.
Erik och Per bodde här nästan hela sitt liv utan väg, el och telefon. Vägen byggdes 1962 och 1986 fick de telefon via kabel från Stackeryd. Ett dieselkraftverk inhandlades som ledde till att de fick el, kokplatta och Tv.
Erik som ärvt hantverksskicklighet från sin far och farfar tillverkade pigtittare, snusdosor och stövelknektar. Han var också den som arbetade utanför hemmet.
Per skötte vedboden, som alltid var välfylld, plockade bär, blommor och svamp till försäljning och runt jul högg han gran och sålde. Ingenting slängdes, sorterades ut eller bort i onödan.
Erik och Per har fötts, bott, levt hela livet och dött på samma plats.
Sen slutet av 1990-talet ägs och sköts gården av Skärstads Hembygdsförening. Per (1997) och Erik (1999) ligger begravda i en gemensam grav på Skärstad kyrkogård.
Bild och text: Anchi
Vandring (730) 2023-04-25 Ingaryds Naturreservat, Tenhult.
Arrangör: Anna-Greta J o. Nils-G O.
Deltagare: 15 st. Sigge E, Monica A, Kerstin E, Arne E, Kerstin o Uno F, Conny o Ingegärd Q, Rolf A, Anchi H, Ingrid G, Erling K, Nils-G O, Anna-Greta J o Bengt H (ej foto).
Vi träffades på parkeringen till Ingaryds Naturreservat. Conn försökte visa Kungsörnens vingbredd, 1,8–2,3 m, (se bild) men lyckades inte helt.
Nils-G hälsade oss välkomna och berättade kort om dagens vandring och tillade att Anna-Greta har mer information. Ingrid Grubbström, ordförande, uppmanade oss till en tyst minut för en av våra medlemmar som avlidit, Kerstin Alpsten.
Vandringen började och vi kunde se att våren verkligen var på gång: vitsippor, vitsippor överallt. Ett stopp gjordes och Anna-Greta läste på informationstavla (se bild) om Ingaryds historia. Ingaryd har anor från 1570-talet (Googla på Ingaryds naturreservat).
Vandringen fortsatte och efter en kort stund ”mötte” vi Gudrun från 2005 och Per från 2007. Vi gick vidare i en alldeles otrolig terräng, på ett träd kunde vi se Klibbsticka och lite längre fram en Uggla. Så småningom kom vi tillbaka till Ingaryds gård där vi intog vårt kaffe. Under fikat såg vi en koltrast och en rödhake.
Stort tack till Anna-Greta och Nils-G för en verklig upplevelse vandring.
Text o. foto Anchi o. Bengt H
Vandring (729) 2023-04-18, Oset, Huskvarna.
Arrangör: Monica Arvidsson, Kerstin o. Sigvard Eriksson.
Deltagare: 20 st. Monica A, Kerstin o Sigvard E, Maj M, Erling K, Kerstin F o Uno F, Ingrid G, Conny o Ingegerd Q, Anna-Greta J, Nils-G O, Göran N, Ulla o Carl-Johan E, Christian B, Marianne P, Rolf A Anchi och Bengt H.
Vi träffades på p-platsen vid Oset i Huskvarna. Solen sken med nordlig vind i byarna upp till 10 sek/m. Sigge hälsade oss välkomna och berättade att där vi stod hade det legat ett tegelbruk. Vidare fick vi höra att det varit en ”spelhåla” ungefär på samma plats. En del av gubbarna på HKVA Vapen samlades där och spelade bort delar av sin lön. Systembolaget låg utmed Grännavägen och därför var det inte långt till ”påfyllning”.
Vi började vår vandring på G/C banan som tidigare var sträckningen för tåget till Huskvarna AB. Även det s.k. Trådrullatåget hade samma sträckning innan det vek av mot Gripenbergsgatan. Under vandringen pågick som vanligt samtal och andra berättelser. Gruppen vek av mot Huskvarna hamn, passerade torrdockan och småbåtshamnen och vidare under motorvägen. Vi gjorde ett stopp vid Jätten Visst och fick lite historia kring Jättens tillkomst., därefter passerade vi Kroatorpet och Junex. Junex var på sin tid en stor arbetsgivare med flera hundra anställda.
Så småningom passerade vi ”Maa” där det varit campingplats m.m. Äntligen var vi framme till fikastunden som intogs i Mjölkafållan. Rolf Adolfsson berättade bl a om 1:a maj som tidigare var en stor marsch- och demonstrationsdag. Först på plan marsch för våren, därefter följde ordinarie 1:a maj- demonstration och dagen avslutades med att Frälsningsarmén marscherade och hade möte i Mjölkafållan. Efter fikat återgick vi till p-platsen Oset.
Stort tack till Sigge och Kerstin samt Monica som bjöd på hembakade kakor.
Text o. foto Bengt och Anchi
Vandring (728) 2023-04-11, Rocksjön, Jönköping
Arrangör: Arne Erlandsson
Deltagare: 14 st. Kerstin o Sigvard E, Monica A, Maj M, Anna-Greta J, Nils-G O Kerstin o Uno F, Ingrid G, Stefan G, Ingegerd o Conny Q, Marianne P och Arne E (ej bild).
Idag mötte våren oss med ett par vitsippor och en vintergäck. Snöhögarna har minskat och nu är det gruset som hindrar dem från att smälta. Arne Erlandsson tar oss med på de nya spängerna i Rocksjön, ett arbete som tagit tre år att göra eftersom man måste ta hänsyn till fågellivet. Men fint har det blivit, med två vackra, välvda broar och flera sittplatser än tidigare. Vi stannar på en av sittplatserna där vi dricker vårt kaffe. Hela tiden spejar vi efter den lilla vackert klarblåa kungsfiskaren. Den ska ha varit synlig i helgen, men nu visade den sig inte. Sedan fortsätter vi mot Kålgårdens stora lekplats och går därifrån tillbaka till ICAs parkeringen.
Text: Ingrid Grubbström Bild: Arne Erlandsson
Vandring (727) 2023-04-04 Järstorp, Jönköping.
Arrangör: Bo Bertilsson
Deltagare 16 st. Kerstin E, Kerstin F, Ingrid G, Monica A, Rolf A, Bo B, Maj M, Anna-Greta J, Uno F, Nils-G O, Erling K, Christian B, Sigge E, Arne E, Bengt H och Anchi H (ej bild).
Vi träffades på p-platsen vid Järstorps Kyrka. Vädret var lite mulet men solen försökte visa sig. Bo hälsade oss välkomna till dagens vandring som i första hand gällde ett besök på Kolera-kyrkogården ett stycke väster om Järstorps kyrka. Men först något om Järstorps kyrka som vilar på en medeltida grund. På samma plats har det funnits kyrka sedan 1100-talet. År 1831 förlängdes kyrkan åt öster, ingången flyttades till västra gaveln. På östra gaveln byggdes en ny sakristia. 1864 uppfördes det nuvarande tornet i väster.
Vi startade vandringen över stora vägen med lite motlut och lite snö, förbi f.d. Järstorps skola och fortsatte västerut Rolf A gick lite före i eget spår kanske var han redan då på spaning efter dikesövergången senare. När vi kom fram till Kolerakyrkogården, som för övrigt ligger ensligt av förklarliga skäl. Bo berättade lite om kyrkogården och koleraepidemin som utbröt i Jönköping 1834. Det var en teatergrupp från Kungliga Teatern i Stockholm, som ville ut och sprida lite finkultur och hade bestämt sig för att spela i Göteborg och Jönköping. När man anlänt till Göteborg hörde man att kolera-epidemin utbrutit där och fortsatte därför till Jönköping. Redan vid ankomsten till Jönköping var en av skådespelarna sjuk ”Gudasköne” Collberg. Man kallade på regementsläkaren Carl Nordstedt som konstaterade att det var kolera. Collberg dog dagen efter. Genom honom spreds smittan kring hela staden (Läs mera på Järstorps hembygdsförening). Innan vi lämnade Kolerakyrkogården berättade Bo att han varit på mordrättegången i Eksjö Tingsrätt. Han visade också ett ”entrékort” till Tingsrätten. Vi fortsatte sedan vår vandring i växlande underlag snö och barmark. Fikat intogs på Järstorps kyrkogård (mur och soffa).
Stort tack till Bo för historik och nutidsvandring.
Text o. foto Ingrid G och Bengt H
Vandring (726) 2023-03-28 Hovslätt.
Arrangör: Göran Nilsson
Deltagare 18 st. Ingrid G, Stefan G, Helena G, Bo B, Conny Q, Kerstin F, Maj M, Kerstin E, Erling K, Lars-Ola L, Gunnar L, Göran N, Ingegärd Q, Uno F, Sigge E, Monica A, Anchi H och Bengt H (ej bild)
Vi träffades på parkeringen till Hofslätts hembygdsgård. Det var klarblå himmel, strålande sol, någon minusgrad och lite vind. Göran hälsade välkommen och berättade lite om dagens sträcka. Den viktigaste informationen var att fikat skulle intas i HIK:s klubbhus.
Vandringen påbörjades Dammgatan söderut. Första historiska byggnaden var Gunnar Anderssons smedja. Smedjan har inte varit i bruk på många år. Ett kajpar var dock intresserade av en bostad i en av ventilerna på södra gaveln. Vi passerade lekparken och ”steg” på Ravingatans södra del. Undertecknad berättade om Linnmans Neon som var en av neonfabrikerna i Hovslätt. Deras verksamhet har upphört och idag står det tre huskroppar med 15 lägenheter i varje. Dessa var inflyttningsklara hösten 2018.
Vi gick genom grupphusområdet Bårarpsvägen 7–31 och fortsatte sedan Norrahammars-vägen norrut till Per Rösiös väg över järnvägen och fram till Hagaberg. (Per Rösiö var som till nämndemannen Jöns Bengtsson i Rösjögården, Jämshög och Sissa Persdotter. Han har ibland kallats för jordbruksaposteln och drev bl a lanbruksskola på Hagaberg, Jönköping 1892–1929.) Vi fortsatte sedan över Norrahammarsvägen och vidare genom delar av norra och södra Grästorp. Vi avslutade vandringen genom att gå Hovslättsgatan och Hägervägen fram till HIK där vi intog vårt förmiddagskaffe.
Stort tack till Göran för en ca 4 km lång vandring i omväxlande natur.
Text och foto: Bengt H
Vandring (725) 2023-03-21 Rocksjön
Arrangör: Kerstin och Uno Fredriksson
Deltagare 22 välutrustade: Monica A, Nils G, Ingegerd Q, Conny Q, Sigge E, Rolf A, Uno F, Kerstin F, Göran N, Arne E, Ingrid G, Erling K, Anna-Greta J, Kerstin E, Johnhenric S, Ulla E, Carl-Johan E, Lars-Ola L, Marianne P, (Maj M o. Lilian H ej bild)
Vi träffades på södra parkeringen vid ICA-Maxi. Uno hälsade välkommen och konstaterade att vi var många. Han valde promenad Rocksjön runt, ca 4 km.
Vi startade och som vanligt bildades det små grupper, där sedan personerna naturligt bytte plats och med det blev det nya samtalsämnen.
Vi gjorde ett stopp i höjd med ombyggnationen av leden som ska anpassas till ”tvåfiligt” för att göra det lätt för barnvagn, rullstol och rullator.
Något längre fram gick vi över ett vattendrag som förbinder Strömsbergsområdet med Rocksjön, vilket är det enda tillflödet bortsett från det som pumpas Vättern – Liljeholmskanalen – Munksjön – Vättern. Från bron kunde vi se spår av Bävern. Tyvärr inget foto. Vi fortsatte fram till Hasse på Sjökanten där ”man lägger ner rör”, och strax före Kanotstadion spatserade ett antal Sothönor på gräset. Intressant att se dessa fåglar på land då de mest syns i vattnet. Vid Kanotstadion intogs det medhavda fikat. Efter fikat informerades det om nästa vandring. Vi fortsatte vandringen till utgångsläget.
Tack till Kerstin och Uno för en fin vandring. Rocksjön är alltid spännande.
Text och bild: Bengt H
Vandring (724) 2023-03-14, Hovslätt
Arrangör: Stefan Gunnarsson
Deltagare: 16 personer. Maj Möllmark, Kerstin och Uno Fredriksson, Monica Arvidsson, Sigge och Kerstin Eriksson, Rolf Adolfsson, Göran Nilsson, Anna-Greta Jones, Nils-G Olsson, Gunnar Lindelöw,
Stefan och Helena Gunnarsson, Ingegerd och Conny Qvarnström och Ingrid Grubbström
Stefan hade planerat flera olika promenader innan han bestämde sig för en vandring på trottoarer inne i Hovslätt. Först hade snön vräkt ner och sedan kom regnet och förvandlade stigarna till små förrädiska vattendrag. Den här tisdagsmorgonen var vi 16 pensionärer, som samlades på parkeringen vid Hovslätts hembygdsgård.
Det hade regnat på vägen ut till Hovslätt och flera var utrustade med paraply eller regnkappa. Men inget behövde användas. Vi gick i olika kringelkrokar längs med Tabergsån, som verkligen forsade fram. Så kom vi över vägen till Norrahammar och gick över järnvägen och kryssade vidare mellan villabebyggelsen. Slutligen kom vi fram till ”Hovet” – Hovslätts idrottsplats.,där vi kunde komma in i värmen och dricka vårt kaffe. Det blev en stunds trevlig samvaro – ja, så trevligt att fotografen glömde ta den obligatoriska gruppbilden.
Text och bild: Ingrid Grubbström
Vandring (723) 2023-03-07 Slingan, Ryhov Jönköping
Arrangör: Anchi och Bengt Hultqvist
Deltagare: 11 st. Maj M, Kerstin F, Uno F, Monica A, Sigge E, Rolf A, Anchi H, Göran N, Bengt H, Bo och Lena C.
Vi träffades på parkeringsplatsen vid Blomsterlandet. Det var någon minusgrad, nyfallen och fallande snö. Alla var på ”hugget” utrustade för vintervandring.
Dagens mål var att gå Slingan vid Ryhov samt ev. ett studiebesök på Ambulanssjukvården. Med tanke på vädret och dess följder benbrott, trafikolyckor beslutade vi oss för att ställa in studiebesöket. Vandringen började i ca 5-10 cm snö och av erfarenhet vet vi att det gäller ”kotta” steg i dåligt väglag. Ingen rovfågel syntes men en björktrast och några koltrastar. Göran Nilsson var fikasugen och knackade på hos Ryhovs museum men fick inget svar. Efter att vi gått halva sträckan var vi framme vid Qulturum. Göran Nilsson knackade på där också. Dörren öppnades och där stod vår ”gamle” polisinformatör Stefan Karlsson, som bjöd in oss i värmen. Han berättade att han lämnat djursjukhuset och var nu anställd på Ryhov.
Vi intog vårt fika och kunde även uträtta några andra ärenden. Stort tack till personalen på Qulturum som gav oss värme och glädje.
Vandringen fortsatte resten av sträckan ca 3-4 km, tillbaka till parkeringen.
Foto: Lena Clarin och Anchi H. Text: Bengt
2022
Vandring (722) 2022-11-22, final hösten 2022, klubbstugan Hovslätts IK.
Arrangörer: Göran Nilsson, Stefan Gunnarsson och BengtHultqvist.
Deltagare: 23 st. Kerstin E, Lennart B, Uno F, Maj M,Arne E, Bo B, Anders J, Sigge E, Irene J, Anna-Greta J, Monica A, Nils-G O,Anchi H, Erling K, Conny Q, Ingegerd Q, Kerstin F, Marianne P, Carl-Johan E,Göran N, Lars-Ola L, Stefan G och Bengt H (ej bild).
Stefan Gunnarsson tog emot dagens ”vandrare” på p-platsen till HIK. Av säkerhetsskäl, ca 10–15 cm snö och någon minus-grad, blev vandringen inställd då högrisk förelåg för ben/armbrott.
Dagens program började med ett bildspel från vandringarna 2013–2015, samt 2021–2022 sammanställt av undertecknad. Under tiden bilderna visades kom inlägg av deltagarna som på ett bra sätt kompletterade bilderna. Med risk för attdeltagarna skulle bli tröttkörda av alla bilder blev det ett begränsat antal. Om önskemål framkommer till hösten 2023, kan bildspelet kompletteras med bilder från 2016–2020.
Efter bildspelet följde skinksmörgås, julmust, kaffe och saffranskaka. Som vanligt var den sociala gemenskapen på topp. En lista lades ut för de 23 planerade vandringar vår/höst 2023 och 14 tecknade sig för att ansvara för en vandring, mycket bra. Listan kommer igen under våren för komplettering.
Marianne tackade Bengt, Göran och Stefan för en trevlig avslutning!
Text och foto: Anchi o. Bengt
Vandring (721) 2022-11-15, Studiebesök på Husqvarna, Huskvarna.
Arrangör: Thomas Grubbström och mamma Ingrid.
Deltagare: 18 st förväntansfulla pensionärer, Rolf A, Monica A, Lennart B, Bo B, Christian B, Sigvard o. Kerstin E, Uno o. Kerstin F, Anchi o. Bengt H, Ingrid G, Lars-Ola L, Nils-G, O, Anna-Greta J, Marianne P, Conny Q, och Lena C väntade utanför stora porten till Husqvarna AB.
Klockan var slagen och dagens guide Thomas Grubbström tog oss innanför porten. Vi gick ett stycke in på fabriksområdet och vidare in i en byggnad för att utrusta oss med besöksväst, glasögon och hörlurar. Inne i fabriken var det fotoförbud.
Thomas hälsade oss välkomna och berättade om dagens guidning speciellt inriktad på motorsågs-tillverkning. Vi besökte gjuteriet, lackering och monteringsavdelning. Det är omöjligt att referera all information som Thomas gav oss. Flera gånger sa Thomas: ”Vi” om sitt företag Husqvarna, som arbetsgivare och tillverkare. Med tanke på tillverkningen såg vi inte så många människor, desto fler robotar. Kortfattat kan man säga att motorsågarna är indelade i proffs, bensin samt batteri och el.
Lite historia: Husqvarna startade som gevärsfaktori 1689, fick under 1800-talet namnet Husqvarna Vapenfabriks AB och har genom åren även tillverkat gjutjärnsspisar, symaskiner, motorcyklar, mopeder, cyklar, vitvaror, motorsågar utombordsmotorer m.m. 1959 lanserades Husqvarna första motorsåg och några år senare sin första röjsåg. De största tillverkningsenheterna ligger i Huskvarna, Ulm i Tyskland, Orangeburg och Nashville i USA, Shanghai i Kina samt Kawagoe i Japan.
För mer info gå in på: www.husqvarna.com/se
Besöket avslutades i en härlig gemenskap med kaffe och bulle.
Stort tack till Thomas för en intressant och informativ guidning.
Text: Bengt foto: Bengt o Lena C.
Vandring (720) 2022-11-08, Studiebesök på Norrahammars Industri- och bygdemuseum.
Arrangör: Sven-Åke Carlsson, barndomskamrat till Thomas Åhlén.
Sven-Åke inbjöd Jppf:s vandringsgrupp till museet för att hedra minnet av sin barndomskamrat Thomas Åhlén. Inte mindre än 34 st från gruppen hade hörsammat kallelsen.
Utanför museet hälsade Sven-Åke oss välkomna och informerade om upplägget på besöket. Först fick vi information om en helrenoverad brandbil av märket Chevrolet . Därefter samlades vi på översta våningen, där Bo E Karlsson (son till radio Karlsson) berättade om radiomuseets flytt från Tändsticksområdet till nuvarande plats. Han gav en historielektion om Norrahammars Bruks tillkomst och utveckling.
Därefter delades vi in i tre grupper med följande guider: Bo E Karlsson, Peter Isoz och Jerker Rosenkvist. Grupperna påbörjade vandringen genom museets olika avdelningar: Industrimuseet, Radio/Teknikmuseet och ”Malmbrytningsavdelningen”. Efter ”vandringen” bjöds vi på härlig hembakad ostkaka med tillbehör och kaffe.
Enligt Sven-Åke var det ”tjejerna” som stod för det inslaget. Slutligen kunde vi alla konstatera: ett FANTASTISKT besök. STORT TACK.
Endast ett besök kan beskriva museets innehåll och historia.
Sök på jonkopingsradiomuseum.se
Text och foto: Bengt Hultqvist