VÅRRRESA 2019-05-08

Antal deltagare: 36 st + förare


Onsdagsmorgonen var något sval endast +7,2 grader och mulet. Vi träffades vid Hovslätts idrottsplats där bussen och vår ”privatchaufför” Göran Grimmark väntade på oss. 

Resan på-börjades på Lidstorpsvägen västerut - genom Lidstorp - Sandseryd - Ulfstorp fram till Rv 40. Därefter Rv 40 västerut till Ulricehamn, fortsatte ett kort stycke på gamla Rv 40 fram till Brunsnäs där vi körde söderut till Tvärred. På förbokad plats i Tvärreds församlingshem, intog vi vårt förmiddagsfika. Kyrkovaktmästare Franz hälsade oss välkomna till församlingshemmet och kyrkan.

Efter fikat gick flera av oss in i Tvärreds kyrka, där vi stämde in i skolavslutningssången ”Den blomstertid nu kommer" kompad

av Nisse Reuterdahl. Färden fortsatte till Torpa stenhus där guiden mötte upp. För att göra det lättare för oss inbjöds vi till kapellet i Torpa där guiden berättade om Torpa:s mycket intressanta historia. Det finns mycket att säga om Torpa.

Några rader från Wikipedia: Det första stenhuset uppfördes omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson som försvarsborg mot danskarna. Omkring 1550 tillkom trapptornet och vissa om- och tillbyggnader skedde under 1500- och 1600-talen. Riddarsalen har välbevarad renässansinteriör och slottskapellet, som inreddes i slutet av 1600-talet, är i barockstil. På Torpa hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock. Torpa, som blev den stenbockska släktens främsta stamgods, har sedan 1400-talet aldrig sålts utan gått i arv antingen på mans- eller kvinnosidorna. Googla gärna på Torpa stenhus för mer info.

Genomfrusna och hungriga fortsatte färden till rest. Bryggan i Ulricehamn. Där mötte Cecilia Knypegård (f.d. kollega), med värme i form av gasol och infra. Efter en god lunch tog Cecilia oss till den gamla fina Folkets Hus-byggnaden. Där följde en inspirerad info om årets skid EVENT i Ulricehamn. Stort tack! Färden gick sedan vidare till f.d. missionshuset i Västra Jära. Där serverades kaffe med hembakad ostkaka. Gott, gott. Resan fortsatte sedan till slutmålet Hovslätts idrottsplats.

Stort tack till alla men särskilt till Göran Grimmark som på sitt vanliga mjuka och fina sätt fört oss fram i vårens tid. Skön sommar.


Text och bild Bengt H