2021

Dampromenaden den 7 juni 2021

 

Äntligen! Så kunde vi utbrista när vi samlades fysiskt utanför Hasse på Sjökanten. Damernas promenadgrupp har inte setts sedan lunchen på Idas Restaurangskola den 11 mars 2020 men nu vågade vi. En promenad till kanotstadion och där mötte Lennart Johansson oss. Hans hustru Tora har skrivit protokoll över damernas promenader fram till december 2015. Då avgick hon och Birgit Rydén som ansvariga och lämnade över till Marianne Pettersson och Kerstin Ekman. Allt finns samlat i en pärm, som föreningen fick.

 

Det finns en historia varför damerna ordnade egna promenader och den berättade Lennart. Men jag tror att vi får börja från början. Lennart berättade att på 1920–30-talet så samlade man in pengar bland poliserna när någon kollega dött. Man ville ha 10 kronor per person. Var det däremot en polisfru, som gått bort, så samlade man in 5 kronor. Inkomsterna var små och detta var en hjälp till de efterlevande. 10 kronor motsvarar ungefär 300 kr i dagens värde. 1965 så förstatligades polisen och därmed blev tryggheten större genom bland annat fackliga krav. Den så kallade Begravningskassan avvecklades. Samtidigt fanns det en Blomsterfond. Den bildades 1954 och i första hand så skulle man sända blommor om en polispensionär avled. Med tiden blev det en förening för pensionärer som skulle uppvakta medlemmarna vid sjukdom och begravning.

Sedan har föreningens syfte ändrats ytterligare och ska främja ett gott kamratskap och en god kontakt mellan medlemmarna, genom att ordna program och aktiviteter som är stimulerande och berikande för dem.

 

I föreningen kunde endast före detta anställda vid polisen bli medlemmar. Många fruar hjälpte till, men de omnämndes aldrig i protokollen. Men så dog Göran Fritzell och i början av 2000-talet ville hans hustru Sivan gå med på herrarnas tisdagsvandringar. Första gången frågan togs upp på ett möte 2003 så röstades Lennarts motion ner. 2008 gjorde styrelsen en enkät och då röstade 92 medlemmar för och 20 mot att fruar eller motsvarande skulle få gå med i föreningen.

 

Damerna hade svårt att acceptera att de inte fick vara med på herrarnas tisdagsvandringar. Därför bjöds alla kvinnorna in till en träff i Smedbyn hos Brand-Johan år 2000. Det kom 22 personer och intresset att ordna egna vandringar var stort. Första vandringen gjordes i början av januari 2001 och 16 kom. Ansvariga för vandringarna var Tora Johansson och Birgit Rydén. Men eftersom detta skedde vid sidan av den ordinarie föreningens verksamhet så var de bara utsedda av kvinnogruppen. Sedan fortsatte damerna sina promenader. Men idag blev vi bara 7 kvinnor och vår gäst, Lennart. Flera av de, som var med i gruppen år 2000, orkar inte längre så vi får se hur det blir i framtiden. Nu är kvinnorna medlemmar och de är med på det som tidigare kallades herrarnas tisdagsvandringar och det är nog så det ska vara.

 

Deltagare: Marianne Pettersson, Lisbeth Ljungberg, Birgit Hertz, Ragnhild Mårtensson, Kerstin Fredriksson, Helgi Kallbris och Ingrid Grubbström

Gäst: Lennart Johansson.

Text och foto: Ingrid Grubbström

2020

Dampromenad den 10 februari 2020


Inte hade SMHI sagt att solen skulle skina idag. Men det gjorde den om än korta stunder. Och så skulle det blåsa – och det gjorde det verkligen.

Damerna samlades på Restaurang Sjön vid lunchtid och åt ett gott kalvkött med dillsås. Sedan blev det kaffe och en liten, liten sockerkaksbit. Och så pratades det. Vinden var alldeles för hård och kall, så det blev ingen promenad, även om några ville.

Deltagare: Ulla Holmberg, Marita Strinnefors, Ragnhild Mårtensson, Gerd Cederholm, Ingrid Hagberg, Kerstin Ekman, Helgi Kallbris, Birgit Ekblad och Ingrid Grubbström

Nästa träff blir onsdagen den 11 mars kl. 12 på Idas skola. Alltså annan dag och annan tid.


Text och bild: Ingrid Grubbström

Dampromenad den 11 mars 2020


Oj, ett sådant väder – blåst och regn precis som förra promenaden. Det var tur att vi bara skulle träffas för att äta. Fantastiskt att få äta en trerätters middag som lunch och endast betala 105 kr.

Allra först kom en liten aptitretare gjord på vildsvin och sedan kom förrätten, antingen pilgrimsmussla eller svamp och oxsvans eller lågtempererat lamm. Till de olika rätterna fanns olika små tillbehör och där fick vi gissa oss till vad som var vad. Till varmrätt kunde vi välja på fem olika rätter. Fisk, kött, kyckling och vegetariskt. Sedan kom desserten – tre olika att välja mellan, limebladsparfait, björnbärsglass eller sorbet på blodapelsin. Ja, det var gourmetmat rakt igenom och man kan undra hur mycket lärarna hade gjort och vad eleverna fått göra. Serveringen var däremot lite si och så. Där hade det varit bra om det funnits med en lärare, som kunde instruera lite mer, t ex hur man serverar drycken och hur man dukar ut. Vi var elva damer, som hade några trevliga timmar tillsammans. Vädret var inte bättre när vi kom ut, så var och en skyndade hem.

Deltagare: Kerstin Ekman, Birgit Melin, Lisbeth Ljungberg, Marianne Petersson, Helgi Kallbris, Ragnhild Mårtensson, Ulla Holmberg, Ingrid Hagberg, Birgitta Sjöö, Gerd Cederholm.


Text och bild: Ingrid Grubbström