2022

Fredagen den 2 september 2022 samlades vi till höstens första lunchträff.


Som vanligt intog vi vår lunch i matsalen. Huvudrätten var kycklinggryta som smakade gott, gott. Som efterrätt var det glass och kaffe för dem som önskade. Eftersom det var ett tag sedan vi träffades kunde man höra samtal kring matborden och erfarenhetsutbyte från sommaren. Snacket fortsatte sedan in i samlingssalen. Göran Nilsson hälsade välkommen och lämnade över till ordföranden Ingrid Grubbström.

Ingrid gjorde en sammanfattning av medlemmar som lämnat oss sedan i våras. Göran Häll, Carl-Gustav Hermansson, Thomas Åhlén och Dan Andersson. Därefter samlade vi oss till en tyst minut.


Göran Nilsson hälsade dagens gäst Magnus Rydberg välkommen. Magnus är direktor/VD för Lindgården. Magnus berättade om Lindgårdens historia som började med Kjellbergska stiftelsen, (www.hitta.se › stiftelsen+torpahemmet+anna+kjellbergs+minne)

och vidare om Lindgårdens tillkomst och turer och förändringar som skett under åren och fram till dagens datum. Det är omöjligt att relatera.

Hänvisning till www.lindgarden-jkpg.se Magnus föredrag var mycket intressant och fängslande. Stort tack till Magnus. Därefter följde ett bildspel som undertecknad sammanställt.


Text och foto: Bengt och Anchi

Fredagen den 6 maj 2022 träffades vi till vårens sista lunchträff.


Platsen var som vanligt Lindgården där vi först intog vår lunch. Maten smakade utmärkt och även om den skall tysta mun var det ”surr” vid varje bord. Så var det dags att gå in i samlingssalen för att lyssna på dagens gäst Claes-Göran Ekhall. Det märktes att våren har gjort sitt intåg då antalet deltagare var 23 i stället för normalt ca 40. Claes-Göran började med att berätta att han varit yrkesofficer. Efter försvarsmakten engagerade han sig i ett utvecklingsprojekt, 2006 - 2017, inom Röda Korset med inriktning på Ukraina, vilket bl a inneburit ett 20 tal resor dit.

Numera är Claes-Göran volontär i Röda Korset samt författare. Svenska Rödakorset står för Humanitet, Opartiskhet, Neutralitet, Självständighet, Frivillighet, Enhet och Universalitet. Hans olika uppdrag har inneburit att han fått inblick i mycket gällande Ukraina.

Sammanfattningsvis: Ett fängslande och intressant föredrag om Ukraina då och nu. Stort tack till Claes-Göran Ekhall.


Text och bild: Bengt H

Fredagen den 1 april samlades vi till lunchträff.


Vi invaderade matsalen, 40 st plus tre gäster. Lunchen bestod av revben med tillbehör + efterrätt och kaffe.

Kl 14.00 hade alla intagit sina platser och undertecknad hälsade välkommen och berättade lite om kommande arrangemang inte minst vårens resa.

Så var det dags för våra gäster Elinor, vid datorn, och Anders Gårlin att berätta över temat ”Att leda och verka inom två skilda världar” – Frälsningsarmén och IKEA.

Första bilden i bildspelet blev Tranås stadsvapen. Anders är uppväxt i Tranås. Hans släkt har haft Gårlins blommor vilket gjorde att Anders tidigt började att binda

blommor och att leverera som bud. Anders pappa var anställd vid Kågens, ett möbelföretag som tillverkade kontorsmöbler.


Men vad skulle Anders ägna sig åt? Först studier och sedan blev det anställning på Astra Zeneca i Södertälje, Luxor i Motala och därefter IKEA.  (IKEA grundades 1943, finns i 43 länder med 166 200 anställda) På fritiden blev det Frälsningsarmén i Tranås, där han är tredje generationens frälsningssoldat. Euphonium blev hans instrument - Här passade Anders på att göra ett avbrott i pratandet, för att tillsammans med Curt Dahlquist vid flygeln, spela ett euphoniumsolo -  William Booths sång ”O gränslösa frälsning”. (FA bildades 1865, finns i 130 länder, 180 olika språk i 14 869 kårer med totalt 1,1 milj medlemmar) 


Under ett antal år var Anders ungdomsledare lokalt i Tranås men också engagerad i FA:s nationella ungdomsråd. IKEA-anställningarna innebar tjänst inte bara i Sverige, utan även i hela världen. Detta innebar även flytt för hela familjen till Holland, Schweiz och Singapore. Eftersom FA också finns i dessa länder, blev musiken det sammanhållande, då samma musik spelas i hela  världen där FA finns. Anders berättade också om sin personliga kontakt med Ingvar Kamprad som talade om honom som ”frälsningssoldaten”. Som pensionär arbetar Anders fortfarande några dagar på IKEA, nu i Sverige. Han är dessutom ordförande i styrelsen för ”MYRORNA” i Sverige.

Stort tack till Elinor och Anders för en mycket intressant föreläsning!


Text och foto: Anchi o Bengt

IMG_4800
DSC05158
DSC05160 a
DSC05161 b
DSC05163 a
DSC05167 a
IMG_4803
DSC05168 a
DSC05169 a
DSC05170 a
DSC05171 a
FA i Singapore
DSC05173 a
IMG_4808
DSC05172 a
DSC05174 a
IMG_4809

Fredagen den 4 mars 2022 träffades vi till lunchträff efter ”Covid-19 uppehåll”.


Som vanligt intogs lunchen i ett sorl av olika röster. Efter lunchen intog vi, 38 st förväntansfulla pensionärer samlingssalen. Göran Nilsson hälsade dagens gäster, Gerd och Stig Pettersson, välkomna.

Stig började med en personlig presentation: han gick i B-skola i Älmeberg, Vireda, kompletterade med folkhögskola, militärtjänst och polisskolan. Han har tjänstgjort som polis i Stockholm, Södermalm, Norrmalm och som piketbefäl. Stig har haft flera FN-uppdrag, både som militär och som civilpolis  och första uppdraget var i Kongo 1962 - 64. Därefter följde Cypern 1964, -86 och -93, Biafra 1969-70, Mellanöstern 1975, Namibia 1989–90, Kambodja 1992–93, Bosnien 1996 och Östtimor 2001–02. Stig tjänstgjorde även på Rikspolisstyrelsen, där han haft flera chefspositioner och även uppdrag i FN.

Hans fru Gerd har också arbetat som polis, bl.a som utredare i Stockholms polisområde. Även hon har haft polisiära uppdrag utomlands. Vi säger ett stort tack till Gerd och Stig för ett mycket intressant och väl genomfört och framförande.


Text och foto: Anchi och Bengt 

2021

Fredagen den 5/11 var det dags igen för Lunchträff , denna gång med rubriken ”Jazz och Visor”


Efter en god lunch var det dags för en annorlunda underhållning denna lunchträff och vi var 35 st som kommit för att lyssna..

Inbjudna att sjunga och spela var Timea Vauger- sångerska och Olle Gustavsson - flygel och dragspel.


Ingrid Grubbström hälsade oss alla välkomna och gav en kort information, innan gästerna välkomnades. Vi fick sedan vara med om ett fantastiskt program med olika sånger och visor på både svenska och engelska.


Timea sjöng med stor inlevelse och engagemang där hennes textning var väldigt tydlig. Olles hantering av flygeln visade på stort kunnande och glädje. En bit in i programmet blev vi alla överraskade av att även få sång av vår ordförande Ingrid, som också hon sjöng med stor inlevelse. Olle visade också att han var en fena på dragspel, vilket engagemang och glädje!


En trevlig stund tar också slut och efter en dryg timme var det dags för Bengt att tacka gästerna med varsin blomma.


Text: Anchi H: Foto Bengt H.

Fredagen den 1 oktober 2021, träffades ca 30 medlemmar till lunchträff.

 

I dag har vi besök av Bo Gunnarsson som kan titulera sig som ”Radiopolis”. Han medverkar i lokalradion varannan vecka i ett program med Hasse Pettersson.

Men jag tror vi börjar från början. Han växte upp på en gård drygt en mil från Nässjö och där bor han fortfarande. Hans far körde stora skogsmaskiner och självklart skulle Bo göra det. Han gjorde det i några år, men så började han fundera på om det var detta han skulle göra hela livet. Han och hans kamrat började prata om att bli polis och så blev det för Bo.


Att bli polis var alltså ingen pojkdröm utan något som växte fram. Efter polisskolan i Stockholm fick han jobb i Eksjö Polisdistrikt och där lärde han känna Göran Nilsson. Göran kom att tillsammans med flera andra att betyda mycket för Bo. Tidigt fick han förtroendet att vara vakthavande befäl. Ett av de första uppdragen var en kväll när telefonen ringde och en kvinna frågade om hon pratade med en polis. När Bo sa ja, så säger kvinnan var hon befinner sig och att hon tänker ta sitt liv. Hon bad Bo hälsa till hennes pojkar att hon älskar dem och sedan blev det tyst. Det tog 4 minuter att ta sig fram till henne, men de hann inte. En annan händelse, som etsat sig kvar är den lilla flickan Jasmina som försvann i Sävsjö 1997. Henne hittade man aldrig.

 

Det skedde en stor omorganisation 1998 och 121 myndigheter i landet skulle bli till länsmyndigheter. Bo sökte en av tjänsterna som vakthavande befäl. Han kommer fortfarande ihåg när Gunnar Lindelöw  ringde och sa att han fått en av de 6 tjänsterna. Än en gång kommer Bo tillbaka till förtroende. Stoltheten han kände över att han fick förtroendet.

 

Så tar han upp händelsen i Malexander, en händelse som påverkade hela poliskåren i Sverige. Plötsligt ställdes man inför ett våld, som aldrig hänt tidigare. Två poliser mördas varav en skjuts på mycket nära håll med sitt tjänstevapen. Detta ledde till att polisen började jobba med 3U, Utbildning, Uppträdande och Utrustning, för att vara rustad för denna typ av kriminalitet.

 Men det finns glädjeämnen. I februari 2014 så försvinner lille Ali, drygt ett år, från sin förskola i Huskvarna. Det blir stort pådrag och man letar i och kring förskolan. Detta pågår ett par timmar och man börjar fundera på om pojken rövats bort. Men plötsligt hörs ett gnyende från ett buskage. Det visar sig att pojken ramlat ner i ett slukhål. Hålet är 120 centimeter och Ali är 112 centimeter. Det är då även poliser får ståpäls.

 

Så är det tid för en ny omorganisation. Hur ska det gå? Från att ha haft en länsorganisation för länets 340 000 invånare, blir det nu en organisation med 35 kommuner och 1,1 miljoner invånare. Hur klarar man att jobba för att minska brottsligheten och ge medborgarna trygghet?

 är ledningscentralen flyttar från Jönköping till Linköping 2016 så följer Bo med. Han tänker stanna ett halvt år, men han pendlar fortfarande till Linköping. Sedan tre år tillbaka så medverkar han i lokalradion hos Hasse Pettersson. Det blir en halv timma var fjortonde dag. Det här är ett bra forum att få ut hur polisen jobbar.

 

Det finns ett par ärenden, som fortfarande är aktuella. I Gislaved i december 2019 kommer några in på en kontantfri restaurang. Tumult uppstår och en gäst ingriper. Han blir dödad och först nu finns en misstänkt person. Ett annat ärende är från 3 mars i år. En psykiskt sjuk man sticker ner 7 människor i Vetlanda. När polisen kommer fram så skjuts han i låret.

Bo känner en oro för gängkriminaliteten och tror att en generation gått förlorad. Anhöriga och föräldrar måste hjälpa till så unga ser en framtid med ett vanligt liv och ett vanligt jobb.

 

Så ställer han sig frågan om jag skulle söka polisen igen? För fem år sedan skulle jag utan tvekan svara ja. Idag är jag kanske mer tveksam.

 

Tack Bo för en intressant föreläsning. Vi var ca 30 som lyssnade.

Text: Ingrid G, Foto; Lena Clarin

 

Fredagen den 3 september 2021 träffades vi till årets första lunchträff. Ä N T L I G E N! 


Vi var 44 st, fantastiskt. Lunch intogs i matsalen,med mycket prat om vad som hänt under ”Istiden”.

Efter lunchen var det dags för dagens gäst,  Lennart Angselius med temat ”Året var 2020”.

Han hade sammanställt bilder från året som gått kombinerat med ett kåseri. Lennart började med en personlig presentation: uppväxt i Nässjö, spelat bandy samt någon match där Ulf Sterner deltagit. Ulf var duktig på att ”finta”. Därefter följde kåseri och bilder som visade att isolering i kombination med tillgång till bil, inte blir så isolerat.

Det började med en resa till Teneriffa alldeles innan pandemin bröt ut. Därefter följde bilder från Götaland och Svealand som besökts under 2020. Kåseriet visade helt klart att vi lever i ett omväxlande och vackert land.

Stort tack till Lennart Angselius för en härlig presentation.


Efter kåseriet följde information av Ingrid Grubbström, Uno Fredriksson, Anchi och Bengt Hultqvist.

Text och bild Bengt H

2020

Fredagen den 7 februari träffades vi till 2020 års första lunchträff.

 SEXTIOEN (rekord enligt säker källa) hade hörsammat kallelsen och känt behov av att träffas och höra/se dokumentärfilmen om Alf Henriksson.

Många av oss kom tidigt dels för att äta lunch men framförallt för att "prata" och umgås. Underhållningsdelen av lunchträffen började med att jag presenterade Alfa Ljungquist-Rolfsten som fyllde 103 år 11 januari i år. Alfa var min ungdomsledare i Frälsningsarmén under åren 1956-ca 1960. Vi har/har haft kontakt under alla år. Alfa tog tillfället att berätta ett fängslande minne från ungdomsledartiden. Jag förstärkte detta med betydelsen av alla ungdomsledare i föreningslivet. Därefter tog Anchi vid och presenterade föreningens nya hemsida. Föreningen framför ett stort tack till henne för allt arbete hon gjort för att få en bra hemsida.

Christer Möller hälsades därefter välkommen som dagens gäst. Han har sammanställt dokumentärfilmen om Alf Henriksson. Alf Henriksson föddes i Huskvarna 9 juli 1905 och avled i Stockholm 9 maj 1995. Begravd på Huskvarna kyrkogård. Alf Henriksson har skrivit många böcker, verser m.m. men var också anställd på Dagens Nyheter i Stockholm. Han skrev bl a ca

20 000 dagsverser vilket gör en vers/dag i ca 55 år. Vid vårt lunchmöte fanns även förste ordföranden i Alf Henrikssons sällskapet Stig Jonsson på plats. Stort tack till Christer Möller för en fantastisk dokumentärfilm.


Text Bengt H, bilder Lena Clarin och Bengt H.

Fredagen den 6 mars 2020, träffades 59 medlemmar till lunchträff.

Efter en god lunch med mycket prat intog vi våra platser i konferenslokalen. Arne Erlandsson med sin ”kompis” kameran var på plats. Arne började tidigt att intressera sig för foto.

Vid ett bord i bakre delen av konferenslokalen fanns flera av hans gamla kameror på plats tillsammans med foto-utställning på skärmar. Arne tog oss med på en bildspelsresa som omfattade hans födelseort Askeryd via folkhögskolan i Mullsjö, lantbruksskola och polisskolan. Hans intresse för foto har medfört ett antal fotokurser och tävlingar. Han blev utsedd av kriminalkommissarie Anders Gundemark till att dokumentera Jönköpings 700 års jubileum.

Arne använde 17 rullar x 10 svartvitfilm och 10 rullar x 36 färgfilm. Övrigt han har dokumenterat är polispersonal under 1960, -70 och -80-talet. En av bilderna på vår hemsida visar en grön SAAB 96 i vänstertrafik. Vänsterstyrd som passade lantbrevbäraren. Stort tack Arne för din dokumentation som vi borde arkivera på ett omsorgsfullt sätt.

Slutligen överlämnade ordföranden Bruno Ödman blommor och en överraskning till Anchi Hultqvist för allt arbete hon lagt ner för att skapa en ny hemsida.


Text Bengt H, bilder Lena Clarin och Bengt H.

DSC_0002 Bengt Hultkvist Alfta 103 år
DSC00462
DSC00473
DSC_0016
DSC00485
DSC00466
DSC00486
DSC00495
DSC_0026
3 x Lindgården 6 mar 2020
DSC00690
DSC00691 a
DSC00692
DSC00693 a
DSC00694 a
DSC00684
DSC00686
DSC00699
DSC00703 a
DSC00704 a
8 Arne Erlandsson Bengt Hultkvist Lindgården 6 mar 2020