Bagarstugan i Ödestugu - 20/11-17 - Dag 1

I dag har jag lärt mig två nya ord – spjälk och fjöl. Båda sakerna behövde jag använda för att baka. Och jag har aldrig använt dem tidigare. Nu ska jag berätta: 
Vi var 14 personer, som denna måndagsmorgon åkte ut till Nils och Anna-Greta i Ödestugu. De hade varit uppe sedan klockan halv 6 för att förbereda allt. Vi skulle nämligen baka i Ödestugu bagarstuga. Båda är aktiva där och visste precis vad som behövde göras. Nils eldade i den stora bakugnen och båda hade hjälpts åt att göra deg till knäckebröd och mjukt norrlandsbröd. När vi kom så var det bara att sätta igång och baka. Men först var det förkläde på!
Det behövdes en degklick på 40 gram till varje knäckebröd och så var det bara att kavla. I början gick det bra och mindre bra, men vi lärde oss. Men det blev många glada skratt när degen inte gjorde som bagaren ville. Nu var vi tvungna att provsmaka knäckebrödet. Kaffe och nybakat är gott!
Så gjorde vi ett mjukt bröd från Norrland. Det var betydligt större både till omkrets och tjocklek. Det fick vändas i ugnen när det började bubbla.


Det blev lunch – fredagsmys – nej jag menar tacos. Det hade Nils och Anna-Greta också ordnat.

En del tog på sig vissa uppgifter. Sigge stoppade ena handen i fickan och skötte gräddningen med den andra. Roland imponerade på alla genom att diska. Vi som bakade använde fjöl, en stor, rund träspade med skaft, som vi skjutsade in kakorna med i ugnen. Spjälken såg ut som en lång, smal stekspade i trä, som vi använde för att få upp det tunna brödet på fjölen.
Efter lunch blev det mer knäckebröd och flera mjuka Norrlandskakor. Så vid tre-tiden åkte vi hem igen, men nu hade vi ett par påsar med nybakat med oss.
I morgon kommer nästa gäng till Ödestugu, så det blir tidig morgon för Nils och Anna-Greta även då.
Tack alla för en mycket trevlig dag.

Text och bild: Ingrid Grubbström

Bagarstugan i Ödestugu - 21/11-17, Dag 2

Ett nytt gäng kom för att baka ännu mer tunnbröd och även idag var allt mycket väl förberett.