2021

Dampromenaden den 7 juni 2021

 

Äntligen! Så kunde vi utbrista när vi samlades fysiskt utanför Hasse på Sjökanten. Damernas promenadgrupp har inte setts sedan lunchen på Idas Restaurangskola den 11 mars 2020 men nu vågade vi. En promenad till kanotstadion och där mötte Lennart Johansson oss. Hans hustru Tora har skrivit protokoll över damernas promenader fram till december 2015. Då avgick hon och Birgit Rydén som ansvariga och lämnade över till Marianne Pettersson och Kerstin Ekman. Allt finns samlat i en pärm, som föreningen fick.

 

Det finns en historia varför damerna ordnade egna promenader och den berättade Lennart. Men jag tror att vi får börja från början. Lennart berättade att på 1920–30-talet så samlade man in pengar bland poliserna när någon kollega dött. Man ville ha 10 kronor per person. Var det däremot en polisfru, som gått bort, så samlade man in 5 kronor. Inkomsterna var små och detta var en hjälp till de efterlevande. 10 kronor motsvarar ungefär 300 kr i dagens värde. 1965 så förstatligades polisen och därmed blev tryggheten större genom bland annat fackliga krav. Den så kallade Begravningskassan avvecklades. Samtidigt fanns det en Blomsterfond. Den bildades 1954 och i första hand så skulle man sända blommor om en polispensionär avled. Med tiden blev det en förening för pensionärer som skulle uppvakta medlemmarna vid sjukdom och begravning.

Sedan har föreningens syfte ändrats ytterligare och ska främja ett gott kamratskap och en god kontakt mellan medlemmarna, genom att ordna program och aktiviteter som är stimulerande och berikande för dem.

 

I föreningen kunde endast före detta anställda vid polisen bli medlemmar. Många fruar hjälpte till, men de omnämndes aldrig i protokollen. Men så dog Göran Fritzell och i början av 2000-talet ville hans hustru Sivan gå med på herrarnas tisdagsvandringar. Första gången frågan togs upp på ett möte 2003 så röstades Lennarts motion ner. 2008 gjorde styrelsen en enkät och då röstade 92 medlemmar för och 20 mot att fruar eller motsvarande skulle få gå med i föreningen.

 

Damerna hade svårt att acceptera att de inte fick vara med på herrarnas tisdagsvandringar. Därför bjöds alla kvinnorna in till en träff i Smedbyn hos Brand-Johan år 2000. Det kom 22 personer och intresset att ordna egna vandringar var stort. Första vandringen gjordes i början av januari 2001 och 16 kom. Ansvariga för vandringarna var Tora Johansson och Birgit Rydén. Men eftersom detta skedde vid sidan av den ordinarie föreningens verksamhet så var de bara utsedda av kvinnogruppen. Sedan fortsatte damerna sina promenader. Men idag blev vi bara 7 kvinnor och vår gäst, Lennart. Flera av de, som var med i gruppen år 2000, orkar inte längre så vi får se hur det blir i framtiden. Nu är kvinnorna medlemmar och de är med på det som tidigare kallades herrarnas tisdagsvandringar och det är nog så det ska vara.

 

Deltagare: Marianne Pettersson, Lisbeth Ljungberg, Birgit Hertz, Ragnhild Mårtensson, Kerstin Fredriksson, Helgi Kallbris och Ingrid Grubbström

Gäst: Lennart Johansson.

Text och foto: Ingrid Grubbström

2020

Dampromenad den 10 februari 2020


Inte hade SMHI sagt att solen skulle skina idag. Men det gjorde den om än korta stunder. Och så skulle det blåsa – och det gjorde det verkligen.

Damerna samlades på Restaurang Sjön vid lunchtid och åt ett gott kalvkött med dillsås. Sedan blev det kaffe och en liten, liten sockerkaksbit. Och så pratades det. Vinden var alldeles för hård och kall, så det blev ingen promenad, även om några ville.

Deltagare: Ulla Holmberg, Marita Strinnefors, Ragnhild Mårtensson, Gerd Cederholm, Ingrid Hagberg, Kerstin Ekman, Helgi Kallbris, Birgit Ekblad och Ingrid Grubbström

Nästa träff blir onsdagen den 11 mars kl. 12 på Idas skola. Alltså annan dag och annan tid.


Text och bild: Ingrid Grubbström

Dampromenad den 11 mars 2020


Oj, ett sådant väder – blåst och regn precis som förra promenaden. Det var tur att vi bara skulle träffas för att äta. Fantastiskt att få äta en trerätters middag som lunch och endast betala 105 kr.

Allra först kom en liten aptitretare gjord på vildsvin och sedan kom förrätten, antingen pilgrimsmussla eller svamp och oxsvans eller lågtempererat lamm. Till de olika rätterna fanns olika små tillbehör och där fick vi gissa oss till vad som var vad. Till varmrätt kunde vi välja på fem olika rätter. Fisk, kött, kyckling och vegetariskt. Sedan kom desserten – tre olika att välja mellan, limebladsparfait, björnbärsglass eller sorbet på blodapelsin. Ja, det var gourmetmat rakt igenom och man kan undra hur mycket lärarna hade gjort och vad eleverna fått göra. Serveringen var däremot lite si och så. Där hade det varit bra om det funnits med en lärare, som kunde instruera lite mer, t ex hur man serverar drycken och hur man dukar ut. Vi var elva damer, som hade några trevliga timmar tillsammans. Vädret var inte bättre när vi kom ut, så var och en skyndade hem.

Deltagare: Kerstin Ekman, Birgit Melin, Lisbeth Ljungberg, Marianne Petersson, Helgi Kallbris, Ragnhild Mårtensson, Ulla Holmberg, Ingrid Hagberg, Birgitta Sjöö, Gerd Cederholm.


Text och bild: Ingrid Grubbström

2019

Dampromenad den 11 februari 2019


Nej, idag skulle vi inte ta någon promenad. Det kändes skönt, för när ordinarie promenadtid inföll så hade änglarna kuddkrig. Snön föll i stora flingor över stan. Men vi hade redan tidigare bestämt oss för att äta lunch på Fjällstugan. Kanske var det därför så många kommit, 16 personer. Tänk att få sätta sig till dukat bord och bli serverad!

I dag bjöds det på wienerschnitzel med alla tillbehör. ”Hur gott som helst” som det står i restaurangens reklam.

Nu sken solen och det kändes vår i luften. Vi åt och vi pratade och vi anmälde oss till nästa lunch, som är på Idas skola den 19 mars – samma dag som herrarna promenerar. Då äter vi en trerätters lunch.
Deltagare: Kerstin Ekman, Ulla Holmberg, Gunhild Mattiasson-Herman, Ragnhild Mårtensson, Marianne Petersson, Gerd Cederholm, Helgi Kallbris, Birgit Ekblad, Gun Karlsson, Birgit Hertz, Eva Sundin, Lisbeth Ljungberg, Tora Johansson, Gunvor Hamp, Birgit Rydén.


Text och foto: Ingrid Grubbström

Damernas promenad den 9 dec. 2019


Jag vaknade av att regnet smattrade på fönsterrutan och det var så mörkt ute. Tur att damerna i föreningen inte skulle promenera i dag utan bara samlas för att dricka kaffe, äta smörgåstårta och umgås.

Vi var fjorton som tog oss till Kroatorpet denna måndagsmorgon. Efter att vi ätit så blev det ett litet lotteri med gratislotter och vi fick några tankenötter att knäcka. I år var det Marianne Petersson som läste "Tomten" av Viktor Rydberg – Birgit Rydén hade förhinder – och Eva Sundin deklamerade en lucia-dikt.

Så sjöng vi tillsammans "Nu tändas tusen juleljus" och önskade varandra en God jul och ett Gott nytt år.

Deltagare: Eva Sundin, Helgi Kallbris, Birgit Ekblad, Birgit Hertz, Marita Strinnefors, Gerd Cederholm, Ingegerd Qvarnström, Lisbeth Ljungberg, Ragnhild Mårtensson, Marianne Petersson, Ulla Holmberg, Ingrid Hagberg, Kerstin Ekman.


Text och bild: Ingrid Grubbström

2018

Damernas promenad 12 mars 2018, A6
Deltagare: 9 st. Birgit Rydén, Ulla Holmberg, Birgit Hertz, Ingegerd Qvarnström, Marianne Petersson, Gunvor Hamp, Eva Sundin och Gun Karlsson och Ingrid Grubbström


Idag kunde vi ana solen, men bara ana. Nattens regn hade sett till att alla vattenpölar fyllts på. Men vi var 9 kvinnor, som samlades utanför IKEAs entré. Och nu var frågan om vi skulle ta en liten promenad innan kaffet. Ja, det blev en kort promenad bort mot TeamOlmed och tillbaka.
Så tog vi en snabbkoll på kyl- och frysboxarna utanför Willys. Där kan man hämta varor, som beställs via nätet. Sedan köpte vi fika på IKEA och fick en trevlig pratstund. Vi saknade flera. De hade lämnat återbud i sista stund. Vi är alla i den åldern då tillvaron snabbt förändras genom egna eller anhörigas krämpor. 


Foto och text: Ingrid Grubbström

Dampromenaden 9 april 2018, Rosenlund
Deltagare: Lisbeth Ljungberg, Birgit Hertz, Birgit Rydén, Ulla Holmberg, Ragnhild Mårtensson, Eva Sundin, Ann-Britt Nykvist, Marianne Petersson och Ingrid Grubbström


Solen sken lite, lite – men så försvann den. Men vi var nio glada damer, som vandrade från Habil ut på Elmiafälten och bankarna. Så kom den ena regndroppen efter den andra och vi genade över Rosenlunds camping.

Nu regnade det riktigt ordentligt och Birgit Rydén ordnade så vi fick sätta oss i ett lusthus på campingen. Vi drack vårt kaffe och Eva bjöd på choklad. När vi var färdiga – tänk då hade regnet slutat. Då gick vi tillbaka till Habil och våra bilar.
Med på promenaden var: Lisbeth Ljungberg, Birgit Hertz, Birgit Rydén, Ulla Holmberg, Ragnhild Mårtensson, Eva Sundin, Ann-Britt Nykvist, Marianne Petersson.


Foto och text: Ingrid Grubbström

Dampromenaden 14 maj 2018, Huskvarna

Arrangörer: Ulla Holmberg och Ragnhild Mårtensson

Deltagare: Birgit Ekblad, Marianne Petersson, Ulla Holmberg, Eva Sundin, Ragnhild Mårtensson, Ann-Britt Nyqvist, Birgit Rydén, Helgi Kallbris och Ingrid Grubbström


Idag gick vi i Huskvarna. Där hittade vi en alarmtelefon, men vi fick inte upp luckan. Vi undrade om det verkligen gick att ringa 112, som det stod på skåpet. Men promenaden började på ICA Kvantums parkering och vi gick längs med vattnet förbi kyrkogården.
Grönskan var lika fin som när herrarna gick i Stadsparken för en vecka sedan. Vi fortsatte nedanför Alfred Dahlinskolan och idrottsplatsen. Så gick vi upp mot Husqvarna och på vägen kände vi doften av hägg. Väl uppe vid fabriken hittade vi skåpet med alarmtelefonen. 

Ragnhild tog med oss till trädgården där hon bor. Där drack vi vårt kaffe och Ulla och Ragnhild bjöd på kakor. Vi passade också på att gratulera Ulla, som fyller år om några dagar. Så slutade en härlig promenad i ett mycket vackert försommarväder.

Text och bild: Ingrid Grubbström

Dampromenad 10/9 2018, Öxnegården

Arrangörer: Ingegärd Qvarnström och Brita Persson
Deltagare: Ragnhild Mårtensson, Ulla Holmberg, Eva Sundin, Birgit Rydén och de båda arrangörerna.


Detta var upptakten till höstens vandringar och endast sex medlemmar hade mött upp, kanske hade valvakan tagit på krafterna.
Efter vandringen blev det kaffe med tilltugg på Öxnegården.

Foto/ Ulla Holmberg

Dampromenaden 8 oktober 2018, Ekhagen
Arrangör: Helgi Kallbris och Birgit Hertz
Deltagare: 7 st. Helgi Kallbris, Birgit Hertz, Marianne Petersson, Lisbeth Ljungberg, Birgit Ekblad, Brita Persson och Ingrid Grubbström.


Först började det regna på väg till Habil. Men det blev inget av det. Sedan var vi bara 3 damer vid Habil och då funderade vi på om det skulle bli någon promenad idag. Men vi åkte vidare till Helgi för där skulle vi träffas. Ja, till slut var vi 7 personer.
Vi gick runt i området där Helgi bor och sedan gick vi genom den vackra ekbacken ner mot Kungsängen – samma väg som herrarna gick förra veckan. På gångvägen mötte vi Veimar Alpsten, som berättade lite om utbyggnaden av området. Vi fortsatte mot Kungsängstorget. Där vinkade vi till Kerstin Alpsten, som stod på sin balkong. Så vände vi och gick tillbaka mot Ekhagen.
Helgi bjöd in oss till henne och Sven-Ola så vi kunde sitta lite skönt och dricka vårt kaffe. Vi diskuterade om vi ska fortsätta promenera tillsammans. Kanske vore det bättre att vi träffas och äter lunch. Vill vi promenera kan vi göra det på tisdagarna tillsammans med herrarna.

Tack för den goda Nalle-kakan. Och tänk – en hel promenad utan regn. 


Text och foto: Ingrid Grubbström

Dampromenad 12 nov. 2018, Hook

Deltagare: 13 st. Brita Persson, Marianne Petersson, Birgit Hertz, Ragnhild Mårtensson, Ingegerd Qvarnström, Ulla Holmberg, Helgi Kallbris, Kerstin Ekman, Lisbeth Ljungberg, Ingrid Grubbström, Birgit Rydén, Tora Johansson och Birgit Ekblad.


Den här gången skulle det bli en annorlunda promenad. Vi samlades först klockan halv tolv vid Habil och kanske var det därför vi var så många. Glädjande var också att Tora Johansson och Kerstin Ekman, som varit sjuka en längre tid, kom.
Vi åkte till Hooks Herrgård där Lisbeth Ljungberg mötte upp. Först gick vi en liten runda inne i själva herrgårdsbyggnaden med den vackra matsalen och den trevliga spa-anläggningen. Därefter blev det en stilla promenad längs med sjön. Gemenskapen avslutades med en god lunch på golfrestaurangen. Då passade Marianne på att förmedla hälsningar från vänner, som inte var med.

Nästa gång ses vi som vanligt kl. 9.30 vid Habil och då avslutar vi promenaden med smörgåstårta på Kroatorpet. 


Text och foto: Ingrid Grubbström

Kroatorpet, Huskvarna 2018-12-10
Deltagare: 13 st. Marianne, Kerstin, Eva Sundin, Lisbeth, Ragnhild, Ulla, Gun, Gunvor, Brita, Helgi, Birgit Hertz, Tora, Birgit Rydén.

Vädret var fint i Jönköping, men när vi kom till Kroatorpet så blåste det och var kallt så några tappra gick en runda ner mot Vättern. Lennart Johansson talade om 20-årsjubileum. Det var han och Tora som startade våra vandringar. Därefter åt vi en mycket god smörgåstårta som Kerstin beställt åt oss. Birgit Rydén läste "Tomten" det är ju tradition och det gör hon jättebra. Sedan läste Eva Sundin om "Lucia" och tog upp julsången "Nu tändas tusen juleljus" som vi alla stämde in i. Därefter hade Marianne en liten "Rebustävling.Vi var två och två som tävlade. Därefter medd. Marianne att nästa träff blir vid HABIL kl 12.45 den 11/2 2019. Vi åker till Fjällstugan och äter middag. Ca 13.00 är vi vid Fjällstugan för de som åker direkt samt önskar vi alla en riktigt GOD JUL.

2017

Damernas promenad 13 februari 2017, Huskvarna
Deltagare: Tora Johansson, Eva Sundin, Brita Persson, Berit Rickemark, Ingegerd Qvarnström, Marianne Pettersson, Barbro Asklöf, Gunvor Hamp, Birgit Ekblad, Helgi Kallbris, Anna-Greta Jones, Ragnhild Mårtensson, hennes barnbarn Lisa, Ulla Holmberg och Ingrid Grubbström, Lisbeth Ljungblad.


Vårens första promenad bjöd på lika fint väder som förra årets sista. Strålande sol och några grader kallt. Vår promenad startade vid Broccoliträdet vid Oset i Huskvarna. Det var Ulla och Ragnhild, som tog oss med på en vandring förbi Kavlagården och ner mot nya Kommunhuset i Huskvarna. Så fortsatte vi på gångvägen mellan ån och kyrkogården och bort mot Alfred Dalinsskolan och avslutade i föreningslokalen på Rosenbergsgatan. Där drack vi vårt kaffe och Ulla bjöd på en god äppelkaka. Efter en stunds trevlig samvaro gick vi tillbaka till Oset och våra bilar. 
Nästa promenad är den 13 mars och den ansvarar Ingegerd och Birgit för.


Text och foto: Ingrid Grubbström

Damernas promenad 13/3 2017, Öxnegården


Vi var 11 stycken som träffades vid Öxnegården. Britta Persson och Ingegerd Qvarnström ordnade vandringen. Tyvärr kunde vi ej gå i skogen, då det var lerigt och halt. Vi gick på stigarna runt om i området och vädret var perfekt. Vi njöt av den fina utsikten. vi gick därefter och fikade inne i Öxnegårdsstugan och vi uppskattade vår goda sociala gemenskap med glada skratt.
Stort tack till Britta och Ingegerd

Damernas promenad 10 april 2017, IKHP

Arrangör: Helgi Kallbris och Berit Rickemark

Deltagare: 9 st. Barbro Asklöf, Ragnhild Mårtensson, Ingegerd Qvarnström, Helgi Kallbris, Marianne Petersson, Birgit Ekblad, Ulla Holmberg, Kerstin Ekman och Ingrid Grubbström.


Regnet hängde i luften och vinden var kall, men det skrämde inte nio damer från att ta en promenad. Visserligen flyttade vi promenaden från ett blåsigt Ekhagen till IKHP-området. Vitsipporna och blåsipporna vågade inte riktigt visa sig i det kyliga vädret, men de fanns där. Efter den fina promenaden kunde vi gå in i värmen för att dricka vårt kaffe. Kerstin fyllde år och bjöd på en god mjuk pepparkaka.


Text och bild Ingrid Grubbström

Damernas promenad 8 maj 2017, Eckersholm
Deltagare: Birgit Rydén, Birgit Ekblad, Kerstin Ekman, Barbro Asklöf, Marianne Petterson, Lisbet Ljungblad, Eva Sundin, Birgit Hertz, Ingegerd Qvarnström, Ulla Holmberg, Helgi Kallbris, Tora Johansson och Ingrid Grubbström.


Idag blev det en bilfärd till Eckersholm, som ligger mellan Lovsjön och Byarum. Solen sken och vinden var kall, men vi vågade oss på en vandring i den vackra naturen kring den gamla herrgården med anor från 1600-talet.

Det är ett öppet landskap, där Lagan flyter fram. Här finns olika hus från den tid då järnbruket var igång som magasin, statarlängor, missionshus och skola. I det fint ombyggda brygghuset bor Lisbet Ljungblads syster och där drack vi vårt kaffe. Sedan blev vi guidade genom herrgården av en släkting till Lisbet. Delar av undervåningen höll på att repareras på ett mycket omsorgsfullt sätt och några rum var reparerade för ca 30 år sedan och skulle få vara så.

Ett varmt tack till Lisbeth och hennes släktingar, som ordnade en så trevlig och annorlunda vandring för oss.

Text och bild: Ingrid Grubbström

Damern38
Damern39
Damern40
Damern41
Damern42

Damernas vandring 11 september 2017

Deltagare: Kerstin Ekman, Lisbeth Ljungberg, Eva Sundin, Brita Persson, Ragnhild Mårtensson, Marianne Petersson, Birgit Ekblad, Helgi Kallbris och Ingrid Grubbström.


Idag samlades vi som vanligt vid HABIL för att sedan ta oss till Marianne Petersson sommarhus mellan Lovsjön och Byarum. Hennes stuga ligger vackert på en kulle ner mot en vacker sjö. Hon anordnade promenaden tillsammans med Kerstin Ekman och vi tog en runda i omgivningarna. Där såg vi många blåbär, lingon och mängder med ätliga och oätliga svampar. Sedan var det gott med kaffe, som var och en haft med sig. Marianne bjöd på en god blåbärspaj med vaniljsås och Kerstin hade smyckat bordet med vackra höstattribut.
Nästa promenad blir på Råslätt. Samling på HABIL eller entrén till Råslätt centrum.


Text och bild: Ingrid Grubbström

Damernas promenad 9 oktober 2017, Råslätt
Deltagare: Ewa Sundin, Gun Karlsson, Birgit Hertz, Marianne Pettersson, Birgit Ekblad, Ragnhild Mårtensson och Ulla Holmberg.


Vi träffades vid Råslätts centrum. Promenaden gick runt bostadsområdet och runt villaområdet i Lockebo i ett höstligt och något regnigt väder. Vandringen avslutades hemma hos anordnaren Ewa Sundin där fikastunden och trevlig samvaro tog vid.


Text och bild Ulla Holmberg

Damernas vandring 13 november 2017, Hisingsängen

Deltagare: Barbro Asklöf, Ulla Holmberg, Birgit Hertz, Ragnhild Mårtensson, Birgit Ekblad, Marianne Petersson, Helgi Kallbris, Gunvor Hamp, Ingegerd Qvarnström, Gun Karlsson, Eva Sundin och Ingrid Grubbström. 


Idag samlades vi vid Västgötabagaren på Kortebovägen. De flesta åkte bil, men en kom i en alldeles egen stadstrafiksbuss. Hon trodde att bussen skulle åka Kortebovägen, men den gick en helt annan väg uppe på Bymarken. Men när chauffören upptäckte detta, så han körde ner henne till vår samlingsplats. Det var mycket stiligt gjort. Kanske var det hans ursprung, som gjorde att han var särskilt uppmärksam mot en äldre dam.
Så åkte vi upp till Hisingsängen, där Barbro Asklöf bor. Vi parkerade våra bilar och gick en härlig promenad upp till Fjällstugan och den vackra utsikten över Vätterbygden. Så vände vi åter mot Hisingsängen och hemma hos Barbro drack vi vårt kaffe. Jag tror att vi alla tyckte det var skönt att komma in i värmen även om solen sken vackert.

Marianne Petersson kollade upp ansvariga för promenaderna nästa år och informerade om nästa promenad. Den är den 11 december och då samlas vi vid Åsenvägen, där Marianne bor. Vi går en runda i omgivningarna och sedan blir det julavslutning i kvartersgården.

Text och bild: Ingrid Grubbström

Flickorna 2017-11-3
Flickorna 2017-11-4
Flickorna 2017-11-5
Flickorna 2017-11-6
Flickorna 2017-11-7
Flickorna 2017-11-8
Flickorna 2017-11-9

Damernas vandring 11 december 2017
Deltagare:Helgi Kallbris, Birgit Ekblad, Birgit Hertz, Ingegerd Qvarnström, Ulla Holmberg, Gunvor Hamp, Kerstin Ekman, Marianne Petersson, Birgit Rydén, Gun Karlsson, Brita Persson, Ragnhild Mårtensson och Ingrid Grubbström.


Nu var det sista vandringen för året och vi samlades på Bäckalyckan där Marianne Petersson bor. Den första snön hade kommit och det var halt på småvägarna, men Marianne hade varit ute och rekat var vi kunde gå utan att vara rädda för halkolyckor. Det blev en kort promenad i området och om ni tittar på bilderna så ser ni att Marianne pekade ut var hon bor. Sedan gick vi till kvartersgården och där var det festligt dukat och julstämningen kom emot oss.

Och än bättre blev det när närmare 20 små tomtenissar från Bäckadalens förskola kom och sjöng julsånger för oss. De var i åldern tre till fem år och sjöng om när midnatt råder och vad tomtarna gör då. Så sjöng de om ett litet hus vid skogens slut och blinka lilla stjärna. Ja, det var mer sånger och de gjorde härliga rörelser till varje sång. Till sist önskade de oss en god jul på både engelska och svenska – We wish you a merry christmas.
Så kom den stora smörgåstårtan fram och den smakade så gott. Det blev också kaffe och pepparkaka.
Det är viktigt att hålla på traditioner så därför läste Birgit Rydén Tomten av Viktor Rydberg för oss. Vi önskade varandra en God jul och ett Gott nytt år och så gav vi oss ut i det vackra vinterlandskapet.
Tack Marianne och Kerstin för en trevlig julfest.

Text och bild: Ingrid Grubbström

DEC 1
DEC 2
DEC 3
DEC 4
DEC 5
DEC 8
DEC 7
DEC 6
DEC 9

2016

Damernas vandring 8 februari 2016, Huskvarna

Deltagare: Brita Persson, Birgit Rydén, Gun Karlsson, Eva Sundin, Birgit Ekblad, Ulla Holmberg, Birgit Hertz, Tora Johansson, Berit Rickemark, Ragnhild Klein Mårtensson, Kerstin Ekman.


Vi träffades på fabriksmuseets parkering i Huskvarna. Vi promenerade genom det fina Smedbyn med sina vackra hus och kullerstensgator, gick ner mot Huskvarnaån och kyrkogården. Besökte Gunnar Axelssons grav och tittade på minneslundens vackra stenröse, fortsatte förbi kapellet Garpa Skans, upp till Rosenborgsgatan. Vi tittade på en film om Gamla Huskvarna på 50 - 60 talet i det hus där Ragnhild bor där vi fikade och hade trevligt.


Kerstin & Ragnhild stod för vandringen

Damernas vandring 14 mars 2016, Rocksjön
Deltagare: Ingrid Grubbström, Ulla Holmberg, Ragnhild Mårtensson, Birgit Ekblad, Birgit Rydén, Birgit Hertz, Tora Johansson, Ingegerd Qvarnström, Gun Karlsson, Lisbeth Ljungberg och Kerstin Ekman.


Idag har vi promenerat runt Rocksjön! Vi träffades vid restaurang Hasse på Sjökanten och gick ”medsols” runt sjön. Ännu visade sig inga vårtecken, om man inte ska se lagning av gångbron och förbättring av vägkanterna, som ett tecken på den annalkande våren. Men vädret var bra, visserligen lite mulet, och solen försökte tränga sig igenom.

Vid grillplatsen på sjöns västra sida drack vi vårt kaffe. Avslutningsvis inspekterade vi Jönköpings nya kanotstadion.
Nästa vandring blir den 11 april och då samlas vi som vanligt vid Habil. Vi kan också åka direkt till Citygross parkering, för sedan ska vi gå Slingan uppe kring Ryhov.

Bilder och referat: Ingrid Grubbström

Damernas vandring 10 april 2016, Slingan Ryhov
Deltagare: 13 st, Gun Karlsson, Eva Sundin, Birgit Rydén, Ulla Holmberg, Tora Johansson, Birgit Ekblad, Ragnhild Mårtensson, Debora Carlsson, Birgit Hertz, Ingegerd Qvarnström, Marianne Petersson, Kerstin Ekman och Ingrid Grubbström.


Många gånger, när jag kommit ut från Sjukhuset Ryhovs huvudentré, har jag sett de gula fotstegen med ordet SLINGAN. Jag har förstått, att det varit en utmärkt promenadväg inom sjukhusområdet, men först idag har jag gått den. Vi var
totalt 13 damer, som gick de 3 kilometrarna. Det var en härlig promenad, som Ingegerd Qvarnström bjöd in oss till. Där fanns sjukhusområde, parkeringsplatser, herrgård och urskog under samma promenad.
Och så har jag lärt mig något nytt. Ja, det gör jag nog på alla promenaderna. Men i dag fick jag lära mig att det kom 900 Svenskbybor från Ukraina till Jönköping i augusti 1929. De inkvarterades under några månader i I 12:s gamla lokaler
på Ryhovsområdet. De var ättlingar till svenska bönder, som 1781 tvångsförflyttades från Dagö till Ukraina, där de grundade Gammalsvenskby.


Bilder och referat: Ingrid Grubbström

Damernas vandring 9 maj 2016, Ulfstorp
Deltagare: Berit Rickemark, Brita Persson, Kerstin Ekman, Birgit Ekblad, Gun Karlsson, Birgit Hertz, Tora Johansson, Birgit Rydén, Lisbeth Ljungberg, Marianne Petersson, och Ingrid Grubbström.


Allt hade hänt på bara några dagar. Sommaren hade kommit och allt var plötsligt så grönt och vackert. Hoksjön och den lilla gölen glittrade och var så fridfulla, när vi följde med Lisbeth Ljungberg och Birgit Hertz på vårvandringen i Lisbeths hemtrakter, Ulfstorp. Det blev en trevlig vandring, som avslutades hemma hos Lisbeth, där vi blev bjudna på nygräddade våfflor med gott tillbehör och så naturligtvis kaffe.


Bilder och referat: Ingrid Grubbström

Damernas vandring 12 september 2016, Stadsparken
Deltagare:  Gun Karlsson, Birgit Rydén, Birgit Hertz, Birgit Ekblad, Ragnhild Mårtensson, Brita Persson, Tora Johansson, Helgi Kallbris, Eva Sundin, Marianne Petersson, Kerstin Ekman, Barbro Asklöf och Ingrid Grubbström


Mitten av september och fortfarande full sommar, men ändå med den höga höstluften. I dag var det Gun Karlsson som bjöd in till vandring i Stadsparken. Vi njöt av den vackra naturen, utsikten över stan och av att träffas efter sommaruppehållet. Så drack vi vårt kaffe på Kanonberget och Gun bjöd på mycket god äppelkaka.


Bilder och referat: Ingrid Grubbström

Damernas vandring 10 oktober 2016, Rosenlund
Deltagare: Birgit Ekblad, Birgit Rydén, Ingegerd Qvarnström, Marianne Petersson, Ulla Holmberg, Birgit Hertz, Ragnhild Mårtensson, Brita Persson, Eva Sundin, Tora Johansson, Barbro Asklöf, Gun Karlsson, Helgi Kallbris, Ingrid Grubbström och Gunvor Hamp.


Nordanvinden blåste kall och regnet hängde i luften, men det skrämde inte damerna från att ge sig ut på promenad. Birgit Rydén höll i promenaden och vi började med att sjunga och hurra för henne för hon fyllde år. Så gick vi från Habil förbi Kinnarps arena, ut på Elmia-fältet och till Rosenlunds bankar. Birgit, som bott i området i 50 år, har sett hur bankarna minskar. På 10 år försvinner ungefär 4 meter ner i Vättern. Inte konstigt att det finns varningsskyltar. Vårt kaffe drack vi i Birgits och Ingvars gillestuga.

Bilder och referat: Ingrid Grubbström

Damernas vandring 14 november 2016
Deltagare: Ingegerd Qvarnström, Helgi Kallbris, Marianne Petersson, Barbro Asklöf, Gunvor Hamp, Ragnhild Mårtensson, Gun Karlsson, Ulla Holmberg, Kerstin Ekman, Eva Sundin, Tora Johansson och Ingrid Grubbström.


I dag samlades vi på Ica Maxis parkering och gick över Herkulesvägen förbi alla småverkstäder ner mot Roddarnas vid Munksjön. Så fortsatte vi mot Simsholmen och några av oss gick ända till ”nappträdet”. Gun Karlsson berättade för mig och Eva om gården, som legat där och som hennes morföräldrar bodde i. Hon hade suttit många gånger vid fönstret och sett båtarna till Folkets Park.

Så blev det fika och Marianne informerade om nästa promenad. Den blir den 12 december. Vi samlas vid Jordbrovallen och går genom Friaredalen till Ståltorpsgatan där vi dricker kaffe, som föreningen bjuder på


Text och bild: Ingrid Grubbström

Damernas promenad 12 december 2016, Torpa
Deltagare: 16 st. Marianne Petterson, Berit Rickemark, Brita Persson, Birgit Hertz, Tora Johansson, Lisbet Ljungblad, Birgit Ekblad, Birgit Rydén, Eva Sundin, Helgi Kallbris, Gun Karlsson, Ragnhild Mårtensson, Ulla Holmberg, Kerstin Ekman, Barbro Asklöf och Ingrid Grubbström


Strålande sol, några minusgrader, och torrt väglag. Det var som gjort för en lyckad förmiddagspromenad. Vi samlades på Jordbrovallen för att promenera genom villakvarteren på Torpa till Ståltorpsgatan och Hyresgästföreningens gemensamhetslokal. Redan i går kväll hade Marianne och Kerstin dukat så festligt i den redan inbjudande lokalen. Nu blev det smörgåstårta och kaffe. Så sjöng vi julsånger och Marianne läste Tomten av Viktor Rydberg. Eva Sundin deklamerade om Lucia, en dikt hon lärt sig tidigt i livet. Avslutningsvis sjöng vi Nu tändas tusen juleljus.
Nu ser vi fram mot nästa termin. Då är första vandringen den 13 februari och det är Ragnhild och Ulla, som ansvarar för den. 

Foto och text: Ingrid Grubbström

2015

Damernas vandring 9 mars 2015
Plats: Jönköpings Stadspark
Deltagare: Marianne Petersson, Tora Johansson, Gunvor Lengqvist, Gun Karlsson, Ragnhild Mårtensson, Birgit Rydén, Brita Persson, Eva Sundin, Birgit Ekblad, Berit Rickemark, Helgi Kallbris och Kerstin Ekman.


När vi vandrat i stadsparken i strålande solsken åkte vi till Gun Karlsson. Där fick vi gott kaffe med mackor och kakor som Gunvor bakat.

age001
mage003
age005

Damernas vandring 2015-10-12, Hook
Deltagare: 16 st. Lisbeth Ljungberg, Gerd Cederholm, Gunhild Mattiasson-Herman, Brita Persson, Eva Sundin, Marianne Petersson, Ragnhild Mårtensson, Tora Johansson, Birgit Rydén, Barbro Asklöf, Birgit Hertz, Ulla Holmberg, Birgit Ekblad, Berit Rickemark, Helgi Kallbris och Ingrid Grubbström


Hokasjön i vackra höstfärger, en skön promenad genom skogen till Leva Café och Hemma. Ja, det bjöd Lisbeth Ljungberg och Birgit Hertz på när damerna hade sin oktoberpromenad. Det var sexton damer, som med bil tog sig till Hooks Herrgård för en vandring till det trevliga Leva café, som öppnat speciellt för just denna grupp. Där finns fina inredningsprylar, kryddor och safter att köpa. Lisbeth bjöd på frallor efter ett Anna Bergenströms-recept och caféet hade bakat sin berömda morotskaka. Alla besökte loppisen i huset bredvid och sedan fortsatte promenaden ner mot Hook där chaufförerna väntade med sina bilar. Tack för en trevlig vandring!

Fotograf var Ingrid Grubbström

Damernas vandring 9 november 2015, Bondberget

Deltagare: Birgit Hertz, Gun Karlsson, Eva Sundin, Ingegerd Qvarnström, Birgit Ekblad, Ingrid Grubbström, Birgit Rydén, Kerstin Ekman, Lisbeth Ljungberg, Tora Johansson. Marianne Petersson, inte med på gruppbilden.


Marken var helt täckt av boklöv, när Ingegerd Qvarnström och Eva Sundin tog oss ut på vandring nedanför Bondberget. Vi fortsatte genom villaområden på Ekhagen och gick vidare genom en tunnel under Nässjö-vägen till Örtavägen, där Ingegerd bor. På hennes inglasade och uppvärmda altan drack vi vårt kaffe och hon bjöd på en god pepparkaka.

Sedan började vi vandra tillbaka till Ekhagens idrottsplats.

Vi gick förbi de relativt nybyggda studentbostäderna och punkthusen. Många av oss hade inte sett de nybyggda villorna, som ligger mellan Nässjövägen och Idrottsplatsen. Ännu en trevlig förmiddag med stimulans för både kropp och själ.

Foto: Ingrid Grubbström och Marianne Petersson

Damernas vandring 14 december 2015

Deltagare: Brita Persson, Birgit Rydén, Lisbeth Ljungberg, Marianne Petersson, Gun Karlsson, Eva Sundin, Helgi Kallbris, Gunvor Hamp, Ragnhild Mårtensson, Birgit Ekblad, Ulla Holmberg, Debora Carlsson, Ingegerd Qvarnström, Birgit Hertz.

Ej med på bilden: Tora Johansson, Berit Rickemark, Kerstin Ekman och Ingrid Grubbström


Naturen var täckt av ett pudertunt snölager, när damerna samlades vid Kungsporten, för sista, gemensamma promenaden för året.

Brita Persson tog oss ut i lövskogen mellan Öxnehagaleden och järnvägen. Tillbaka på Kungsporten väntade kaffe och räksmörgås, som Kerstin Alpsten och hennes man serverade. Tora Johansson berättade om hur damernas promenader startade för 15 år sedan och redan från början tog Tora och Birgit Rydén ansvar för promenaderna.

Nu lämnade de över stafettpinnen till Marianne Petersson och Kerstin Ekman.

Tora och Birgit avtackades med var sin vacker amaryllis. Birgit läste Tomten av Viktor Rydberg och avslutningsvis sjöng vi "Nu tändas tusen juleljus."

Nu ser vi fram mot nästa promenad den 8 februari 2016.

2014

Vandring damer 2014-10-13, Ryhov
Deltagare: 13 st. Tora Johansson, Birgit Rydén, Marianne Petersson, Deborah Carlsson, Ragnhild Klein Mårtensson, Britta Persson, Ingegerd Kvarnström, Berit Rickemark, Helgi Kallbris, Birgit Hertz, Gunvor Hamp, Gun Karlsson, Birgit Ekblad


Vi träffades på Rosenlund och körde vidare till Ryhov. Vi skulle gå Slingan, som börjar vid Ryhovs entré. Vädret var hyggligt och solen tittade fram mellan alla vackra träd och höstfärger. Vi kom till Ryhovs herrgård och vi fick titta in i det vackra huset med gammaldags stil. Vandringen gick vidare till kulturhuset där vi stannade och fikade, utanför fanns bänkar och bord. Vi fortsatte slingan och alla njöt av den härliga promenaden.


Vid pennan Ragnhild, (Jönköpingspolisens pensionärsförening)