2024


Polisens Motor Klubb


PMK-resa 24-05-02, Aeroseum och Idrottsmuseet i Göteborg

 

På morgonen var vi 26 medlemmar som tog plats i den inhyrda bussen med Björn Deichmann som chaufför. Vi styrde kosan mot Göteborg och Säve. Där besökte vi Aeroseum, Nordens största flygupplevelsecenter inrymt i en Berghangar på 22000 kvm. Där kunde vi se militära helikoptrar, flygplan, civila äldre flygplan och även polishelikoptern Bell. Några av oss kröp ner i cockpit och provsatt både JAS och Draken. Efter ett par timmar där var det dags för lunch.

Färden styrdes mot Frihamnen och den byggnad som utsetts till Sveriges fulaste nybygge, Smyrnakyrkan. Där intogs en god fisklunch. Vi fick även titta runt lite i de fantastiska lokalerna. Fulaste byggnad ville vi inte hålla med om. Mätta och belåtna rullade vi vidare mot Kviberg och Idrottsmuseet. Där tog museiintendent Hans Elbel emot och berättade om museet inrymt i 3 våningar. Vid entren stod en figur av höjdhopparen Patrik Sjöberg och höll upp ribban på hans världsrekordhöjd 2,42 meter. Alla gick under ribban, ingen kom ens på tanken att försöka ta sig över. En av höjdpunkterna i museet var en monter om boxaren Ingemar Johansson. Hans handskar och hans världsmästarbälte. Museet innehöll mängder med historia och föremål kopplade till stora svenska idrottshjältar genom tiderna. Både på dit- och hemresan hade Kai ordnat ett par luriga quiz som löstes med blandade resultat.

Vid 18-tiden var vi hemma och skildes åt efter en härlig dag med många upplevelser och många skratt.

 

Lasse Johansson, ordförande

IMG_4391
IMG_4393
IMG_4394
IMG_4396
IMG_4404
IMG_4405
IMG_4406
IMG_4407
IMG_4408
IMG_4410
IMG_4421

Våravslutning 2024-04-18

2024-03-21, Årsmöte

Den 21 mars hölls årsmöte för motorklubben i Frälsningsarmens lokaler i Huskvarna. Motorklubben växer och består nu av 42 medlemmar med stor uppslutning till årsmötet.

Ordföranden Lasse Johansson hälsade välkomna och sedvanliga årsmötesförhandlingar tog vid. Många punkter på dagordningen sköttes galant av mötesordförande Hans Petersson, bl a beslutades att årsavgift för medlem är 100 kr/år.

Efter mötesförhandlingarna informerade Kai Jaensson om den förestående resan i maj, se inbjudan.

Därefter blev det fika med fralla. Stämningen var gemytlig och en och annan polishistoria berättades. Efter fikat visade Björn Almer ett bildspel med foton från vad vi hittat på i klubben 2023. Ett mycket trevligt möte med glad gemytlig stämning.

 

Styrelsen

Ordförande: Lasse Johansson (omval)

Vice ordförande: Hans Petersson (kvarstår)

Sekreterare: Björn Almer (kvarstår)

Kassör: Christian Brengdahl (kvarstår)

Ledamot: Kai Jaensson (kvarstår)

Suppleant: Mats Lindqvist (nyval)

 

Vill du också bli medlem och komma med i gemenskapen kontakta kassören Christian Brengdahl 070-749 36 54, christianbrengdal@hotmail.com

 

/Lasse Johansson, Ordförande

2023

PMK-resa 23-09-21

 

På morgonen var vi 18 medlemmar som träffades vid Blomsterlandet. Vi fyllde 2 inhyrda minibussar och styrde kosan mot Svenljunga och Bynanders Motormuseum. Innan avfärd delade Kai ut ett quiz. Ett quiz per buss och tävling buss mot buss. Stämningen var hög under resan med alla kluriga frågor som skulle lösas. När vi kom fram smakade det gott med förbeställt fika.

Vi fick lite information om museet och strosade sedan runt bland allt motordrivet under några timmar. En helt fantastisk samling bestående av inte mindre än 300 motorcyklar, 100 bilar och några lastbilar. Även en gammal lanthandel var uppbyggd. Alla fordonen var renoverade och i absolut toppskick. En stor del av samlingen har köpts från dödsboet efter Göran Karlsson, GEKÅS grundare. 

 

Efter några timmar där åkte vi vidare mot Limmared och Glashuset. Där var en lunchbuffe uppdukad som smakade fantastiskt gott. Vi fick sedan information om Limmareds Glasbruk. Där tillverkas flaskan för drycken Vodka Absolut av 500 anställda på glasbruket och det tillverkas inte mindre än 150 miljoner flaskor per år.

En dag per år tar man emot studiebesök på glasbruket men det var tyvärr inte just den dagen vi var där. Vi strosade sedan runt i Glashusets museum och såg helt fantastiska föremål. Några av oss köpte en glasskulptur som minne av dagen. Vi bänkade oss i den delen där två glasblåsare var i fullt arbete. Ett helt fantastiskt hantverk!

Innan vi rullade hemåt var det prisutdelning efter quizen. Både första och andrapris bestod av en stor godispåse som gick åt snabbt i bussarna.

Vid 17-tiden var vi hemma och 18 nöjda deltagare skildes åt.

 

/Lasse Johansson, ordförande

2023-05-23, STUDIEBESÖK TTC 

Tisdagen den 23 maj gjorde PMK ett studiebesök vid Bäckadalsgymnasiets fordons- och transportutbildning (TTC) beläget vid Axamo.

I entrén stod en gammal Volvomotor som direkt fångade intresse. Är det en B16 eller B18? Efter en stund konstaterade vi att det var en B18, en sådan motor jag hade i mina Volvo Amazoner.

Vi guidades sedan runt under ett par timmar i de stora och fina lokalerna. Vi började i en modern personbilsverkstad där de utbildar personbilstekniker. Där kan vanliga kunder lämna sina bilar för reparation eller service. Förstod vilket noggrant arbete som utförs av eleverna under överinseende av lärare. Säkert mer än en av oss som kommer lämna bilen där i fortsättningen.

De utbildar även tekniker till elbilar. Mycket intressant se hur en elbil är uppbyggd och de specialverktyg som används. Vi fortsatte sedan in i lastbilsavdelning där de utbildar lastbilstekniker. En riktigt stor verkstadshall. 

Sedan kom vi in i de delar där eleverna lär sig karosseriarbeten och lackering.


Vi fortsatte sedan ut på det stora området utanför lokalerna. Där var det full aktivitet med utbildning av lastbilschaufförer och maskinförare . Flera grävmaskiner var igång där de gjorde olika markarbeten. En maskinförare får utbildning på alla förekommande maskiner, så de behärskar grävmaskiner, dumpers ja allt. Labyrinten för körning med truck såg väldigt trång ut, gäller ha fingertoppskänsla .

 Vi gick sedan vidare till den del där eleverna lär sig stensättning och olika markarbeten. De stenläggningar som var gjorda var millimeteranpassade. Så snyggt gjort.

Vi avslutade sedan i en lokal med simulatorer. Där sitter eleverna och tränar framför stora skärma . Allt ifrån backa med släp till köra olika maskiner.

 Ett mycket trevligt, uppskattat besök där frågorna haglade från oss under dagen. Dagen avslutades sedan i lokalerna med lunch bestående dagen till ära av Wienerschnitzel .

Snart tar 16 elever sin examen efter 3 år och ger sig ut i arbetslivet!

 

/Lasse Johansson ordförande 

2023-03-29, Årsmöte

Den 29 mars 2023 hölls årsmöte för den nystartade motorklubben i Frälsningsarmens lokaler iHuskvarna som nu består av ett 30-tal medlemmar.
Innan årsmötet berättade Bengt Hultqvist lite om verksamheten. Därefter var det skönsång a capella av Bengt och Björn Deichmann.


Sedvanliga årsmötesförhandlingar tog vid. Många punkter att gå igenom då klubben är nystartad, ekonomin, val av styrelse, beslut om medlemsavgift till 100 kr/år m.m.
Efter årsmötet visade Björn Almer ett mycket intressant bildspel och de närvarande bjöds på kaffe, fralla och kaka.
Ett väldigt trevligt möte med gemytlig stämning.


Den nyvalda styrelsen:
Ordförande: Lasse Johansson
Vice ordförande: Hans Petersson
Sekreterare: Björn Almer
Kassör: Christian Brengdahl
Ledamot: Kai Jaenson
Planering pågår nu för fullt i styrelsen om ett studiebesök under maj månad.


Vi hälsar fler medlemmar välkomna så vill du vara med i gemenskapen kontakta
kassören Christian Brengdahl 070-749 36 54, christianbrengdahl@hotmail.com


/Lasse Johansson, Ordförande


PMK styrelse 2023