2022

2022-06-10

ORDFÖRANDE HAR ORDET

I tisdags fick vi beskedet att Göran Häll hastigt gått bort. Visserligen har han varit sjuk många år, men bara för

några dagar sedan talade Kai Jaenson med honom.

Göran och Kai gick polisskolan tillsammans och sedan arbetade Göran större delen som trafikpolis i Jönköping.


Redan i slutet av 1990-talet drabbades Göran av en ryggskada som gjorde att han inte kunde arbeta längre.


Kamraterna i föreningen kommer ihåg en arbetskamrat och god vän.

/Ingrid

                                                                            --------------------------------

2022-06-05

Idag har det varit en härlig pingstdag. Sol och värme. Och i morgon firar vi vår nationaldag. I år blir det som en annandag pingst. Våra aktiviteter är slut för den här terminen och nu blir det inget förrän första fredagen i

september då vi äter lunch tillsammans på Lindgården. Sedan startar vi promenaderna den 6 september.

I samband med ett par promenader lägger vi in några speciella guidningar. Det återkommer vi till.

 

Det blev ingen Hjärt-lungutbildning i vår. Det var för få som var intresserade. Nu vet vi att vi kan komma till Räddningstjänsten i höst för en teoretisk genomgång. Vi kommer att ta upp anmälningar i samband med första lunchen.

 

Nu önskar jag er alla en skön sommar

Ingrid

                                                                                              --------------------------------

2022-04-01

Jag känner att det är länge sedan jag skrev ett nyhetsbrev. Det har faktiskt gått drygt 3 månader sedan sist. Vi har haft vårt årsmöte och även denna gång blev det lite annorlunda. Pandemin fanns fortfarande kvar även om restriktionerna slopats. Så därför blev det förhandlingar i den luftiga Parketten i Huskvarna Folkets Park.

Jag blev omvald till ordförande och så fick vi två nya ledamöter i styrelsen, Hans Pettersson och Lasse Johansson. Sigvard Eriksson och Göran Mårtensson avtackades och även revisorn JohnHenric Stegemyr.

 

Nu har vi haft vårt första styrelsemöte efter att vi konstituerat oss. Våra verksamheter är i full gång: promenaderna, boulen och luncherna. Promenaderna håller på till 17 maj, men boulen slutar redan 21 april. Här ska Uno ta reda på om de vill fortsätta längre. Vi diskuterade också om vi ska ha två vandringsgrupper – en som går en kortare promenad på tisdagar och en som går en längre vid annat tillfälle. Kanske kan det locka våra ca 10 nya medlemmar.

 

Bengt och Göran har kommit med ett förslag till resa nu i vår. När den presenterades på lunchen 1 april så fick vi 25 anmälningar. Den 6 maj har vi lunchträff igen och då är det sista dagen för anmälan till resan. Den kostar 400 kr och då ingår förutom resan med buss, entré till Opel-muséet i Axvall, lunch på Skövde golfklubb och besök på Karlsborgs fästning och eftermiddagskaffe.

 

Lars-Ola Lengqvist har flera gånger efterlyst en Hjärt-Lungutbildning. Räddningstjänsten anordnar utbildningar helt gratis för föreningar. På april-lunchen anmälde 6 personer sitt intresse, men vi behöver vara minst 12 för att det ska bli någon utbildning. Anmäl er till mig eller Lasse Johansson senast den 15 april. Utbildningen blir i så fall i slutet av maj.

 

Vi har redan nu börjat planera några aktiviteter för hösten – men inget är helt klart ännu. Läs på hemsidan för där kommer det att finnas information. Vet ni någon, som inte har tillgång till en dator – hjälp till att sprida informationen till den.

Nu önskar jag er alla en fin vår och att vi ses på de olika aktiviteterna.

/ Ingrid

                                                                                                 ----------------------------------

2021   

2021-12-22

Vi närmar oss ett nytt år och då funderar jag på hur det här året blev, men kanske än mer vad jag kan hoppas av det nya. Jag kunde aldrig tro i början av året att ni skulle välja mig till ordförande, men nu har jag varit det i ett halvt år och jag tycker det är roligt för jag har så bra kamrater både i styrelsen och utanför. Våra ansvariga för vandringarna, luncherna, boulen och resorna gör ett fantastiskt jobb. Och inte minst viktigt är ansvaret för vår hemsida så att vi kan läsa om det som händer. Men utan alla ni medlemmar så hjälper det inte vad vi än ordnar – att ni kommer – det är ju det som ger gemenskapen i vår förening.

 

Vi har haft årets sista styrelsemöte och tillsammans blickade vi tillbaka. Tänk att vi äntligen kunde ha ett fysiskt årsmöte om än med vissa säkerhetsavstånd. Och sedan vågade vi mer och mer. Luncher på Lindgården, studiecirklar, höstresa, boulespel, damlunch, jullunch och stora promenadgrupper.

Men nu ökar coronafallen igen och vi får se hur våren blir.  Annars har vi tänkt att börja äta lunch tillsammans på Lindgården den 4 februari. Vandringarna börjar den 8 mars och årsmötet blir den 11 mars. Vårresan planera Bengt och Göran till den 11 maj. Vi kommer att hitta på mer, men det kan ni läsa om här på vår hemsida.

 

Problemet med en pensionärsförening är att vi har åldern mot oss. Ofta när vi träffas så får vi höra om sjukdom och vänner som dött. Därför är det så viktigt att vi tar vara på varje dag och gör något som ger oss glädje.

 

Vi vill att vår förening växer med nya medlemmar – om ni träffar på en kollega, som gått i pension – berätta om oss och inspirera till medlemskap.

 Nu vill jag önska er alla en riktigt God Julhelg och ett fint Nyår.

 

/Ingrid

                                                                                              -------------------------------

2021-11-06

Så kom meddelandet som vi visste skulle komma.

Cancern har segrat över Bruno Ödman. I fredagskväll, den 5 november, dog han bara någon timma efter att barnen besökt honom.

Det har varit en lång och smärtsam tid för Bruno. Redan vid avslutningen på promenaderna

i våras så såg jag hur sjuk han var och i somras blev han förlamad från midjan och neråt.

Ekhagens gästhem blev hans nya hem och jag tror att vi alla undrade hur länge han skulle orka.

Men i går tog det slut.

Jag vet att ni i föreningen har så många minnen tillsammans med honom.

Det har varit från arbetet, från fackligt engagemang och från vår förening.

Själv tänker jag på hans familj och på Ulla. Sorgen kan man inte gå runt.

Man måste gå rakt igenom den och det kan ta tid.


/Ingrid Grubbström

                                                                                              --------------------------------

2021-09-26


Visst har hösten börjat bra i vår förening. Promenader och boulespel är i full gång och vi har just gjort vår höstresa. Den tycker jag blev mycket trevlig. Jag personligen hade inga större förväntningar på Fåglum-muséet, men det var mycket intressant. Tack alla, som hjälpte till så att vi fick en så fin resa!

 

Äntligen vågar vi träffas igen och på onsdag släpps alla restriktioner. Jag undrar vad som händer nu? Kommer vi att gå ut på gator och torg och bara känna friheten, eller? Ja, även om vi får gå tillbaka till livet före pandemin så tro jag att vi kommer att hålla visst avstånd, inte krama kända och okända och vi fortsätter att ofta tvätta händerna. Kanske har vi lärt oss hur vi undviker smitta så att vi även slipper vanliga förkylningar. Att vi fått våra två sprutor gör ju att vi verkligen kan träffas igen och skulle vi bli smittade så kommer vi troligen inte att hamna på sjukhus.

Så nu sätter vi i gång! På tisdag promenerar vi. Det har vi visserligen gjort under hela pandemin, men nu behöver vi inte vara oroliga om vi kommer för nära varandra. Samling uppe vid Habil för en promenad i grannskapet tillsammans med Conny. Sedan är det lunch på Lindgården fredagen den 1 oktober. Vi kan börja äta från kl. 13.15 och kl. 14.00 berättar Bo Gunnarsson, ”Radiopolisen” i P4s lokalradio.

 

Under den här veckan ska jag få besked om telefoncirkeln. NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet ska hitta en ledare, som kan ställa upp på dagtid. Jag ser fördelar med att vi samarbetar med ett studieförbund. De kan hjälpa oss med att trycka upp material och stå för vissa kostnader. Jag tror inte att det skapar några problem att vi samarbetar med just NBV. Huvudsaken är att vi är nyktra på de arrangemang som vi gör tillsammans med dem.


På den här lunchen så kommer vi att ta upp anmälningar till ostkakebaket i Ödestugu den 21 och 28 oktober. Troligen kan 6 baka varje gång. Men det kan betyda att ett par räknas som en person. Nils-G kommer att fixa kaffe och var och en tar med sig det man vill äta till. Mer information kommer.


Fredagen den 5 november kommer Timea Vauger att sjunga visor och jazz. Med sig har hon Olle Gustavsson som spelar piano och förhoppningsvis har han med sig sitt dragspel. Det kommer att bli njutbart.


Första advent firar vi tillsammans som tidigare år. Vi har inte bestämt vilken kyrka vi ska åka till, men vi återkommer.


Fredagen den 3 december äter vi julbord på Esters kök och bar. Redan nu på fredag behöver vi ta upp preliminära anmälningar så vi kan meddela restaurangen på ett ungefär hur många som kommer.

 

Tidigare har jag efterlyst aktiviteter för föreningen. Ännu har jag inte fått några förslag, men kom med dem! Det är inte styrelsen som bestämmer – det gör vi tillsammans.

 /Ingrid

                                                                                                       --------------------------------

2021-07-02

Nya ordförande Ingrid Grubbström har ordet!


Vad är det jag har gjort? Tagit på mig ett uppdrag i en yrkesförening där jag aldrig jobbat. Som närmast har jag sökt jobb hos Polisen som chef för receptionen i Värnamo. De ville inte ha mig. Jag var nog för dyr, och kanske lite för gammal. Men nu har medlemmarna valt mig till ordförande och jag tog på mig uppdraget för Bruno ville att jag skulle ta över efter honom. Det gjorde mig så stolt och hedrad att jag inte ville säga nej. 

 

Jag inser mycket väl att jag inte kan göra så mycket om jag inte har er till min hjälp. Vi är en kamratförening och vi ska göra roliga saker tillsammans.

Precis som tidigare år så kommer vi att ha en Aktivitetsplan. Där finns tisdagsvandringarna som Bengt Hultqvist och Stefan Gunnarsson har huvudansvaret för.

Självklart är alla damer välkomna. På torsdagar spelar vi boule och ansvariga för detta är Christer Ekdahl och Ulf Lundin. Första fredagen i månaden med början i september äter vi lunch på Lindgården med efterföljande program. Det kommer fler aktiviteter under hösten som trivselkommittén, Göran Nilsson och Bengt Hultqvist ansvarar för.

Men redan vid kaffet på årsmötet kom det upp nya idéer; kurs för att lära sig mobiltelefon, ostkakebak och dans. De damer som inte vill promenera, kan ses för en kaffestund eller lunch, kanske på Café Grönt på Östra Storgatan. Kring jul kan vi äta lite gott tillsammans och gå till kyrkan vid första advent.


Men vad vill ni mer? Kom med idéer så får vi se om vi kan förverkliga dem.

 

Kanske undrar ni vem jag är. En tant på 77 år, som mötte kärleken igen när hon var 69 år. På hösten 2014 kom jag och Roland med i föreningen och vi kände oss verkligen välkomna. Det gjorde att vi försökte vara med på så många aktiviteter som möjligt. När sedan Roland dog förra sommaren och covid-19 härjade så var det självklart att jag ville fortsätta gå med på tisdagspromenaderna. De blev så otroligt viktiga för mig. Att träffa vänner, som också visste vem Roland var.

 

Att jag nu vågar bli ordförande beror på att jag varit aktiv i föreningar sedan jag var 14 år. Mitt första uppdrag fick jag 15 år gammal och då blev jag sekreterare. Och tänk – jag tycker fortfarande om att skriva protokoll. Den rollen har jag idag i Brottsofferjouren. Där har jag varit aktiv sedan början av 2000-talet.

 

Jag är glad och nyfiken och jag vill ta vara på livet. Det varar inte för evigt. Jag har lätt för att prata, men är än bättre på att lyssna. Cykeln står klar i källaren, men skidorna gav jag bort för 10 år sedan. Kameran finns alltid inom räckhåll. Jag är med i några föreningar och tycker att volontärsarbete ger mycket tillbaka. Tiden har jag och erfarenheten. Har i hela mitt liv tyckt om att sjunga men nu får det bli i min ensamhet för körerna är tillsvidare i karantän. Jag har läst många, många kurser på Högskolan av ren nyfikenhet. Till åldern är jag en tant, men jag känner mig definitivt inte så.

 

Född och uppvuxen i Eksjö och efter dryga 10 år i Stockholm flyttade jag och familjen till Jönköping. Jag har jobbat på olika myndigheter och de sista 20 åren var jag chef  för CSN:s kontor här i Jönköping.

                                                                                                                                                           ------------------------------

2021-06-24


Jag skriver i dag, dagen innan midsommarafton 2021, endast några dagar innan jag lämnar uppdraget i föreningen i slutet av juni. Jag finns nu på Ekhagens Gästhem i Jönköping efter en fallolycka hemma som lett fram till en bestående skada i form av ”förlamning" från midjan och neråt. Detta gör att jag dessvärre inte kan medverka vid årsmötet, men jag önskar er alla och föreningen all lycka i framtiden!


Innan jag avslutar mitt uppdrag och min ”spalt” ska jag redovisa ytterligare två medlemmar som lämnat oss:

8 maj avled Lars Gustavsson i en ålder av 72 år och den 24 maj avled Sten-Åke Ström i en ålder av 80 år. Båda var mycket uppskattade arbetskamrater!


TACK för de senaste åtta åren i föreningens tjänst !
/Bruno

-----------------------------------

2021-04-14

Denna fantastiskt vackra vårdag måste jag dessvärre konstatera att ytterligare tre medlemmar har lämnat oss.
Först avled Gunborg Gundemark  den 25/2 i en ålder av 96 år. Hon var, när hon avled,  vår äldsta medlem och hade nyss sålt radhuset på Ekhagen. Våra tankar går till sonen Ulf med familj

Därefter avled  Sven Eckerström den 11/3 i en ålder av 79 år. Efter polisskolan i Stockholm 1963 blev han som alla, ordningspolis några år, varefter han blev trafikpolis med all specialutbildning, bl a mc-utbildning. Sven var en mycket omtyckt arbetskamrat. Våra tankar går till makan Birgit och barnen.

Sedan avled  Else Bergenholtz den 16/3 i en ålder av 85 år.
Else deltog i vår verksamhet främst vid månadsträffarna och vid årsmötena tillsammans med maken Bengt.

Jag vill också passa på att för egen del få tacka för all vänlighet som kommit mig till del under sjukdomsperioden i form av besök, blommor och många telefonsamtal. Detta värmer och piggar upp må ni tro ! Nu går vi förhoppningsvis in i en varmare period när man kan komma ut i friska luften lite mera.


Vid pennan/ Bruno

-----------------------------------

2021-01-24

Jag har i dag meddelat valberedningens sammankallande, Erling Kyhlberg, att jag inte står till förfogande för omval till ordförandeposten i föreningen vid kommande årsmöte.


Detta beror helt på att hälsoläget omöjliggör detta. Levercancern som jag opererades för i augusti 2019 har nu spridit sig till flera ställen i kroppen och den bedöms inte gå att reparera utan har i stället gjort att jag skrivits in i palliativ vård ( går ej att bota ).


Låt oss hoppas att jag kan ”lämna över” ordförandeuppdraget vid kommande årsmöte, när det nu kan anordnas. Fram tills dess kämpar vi på så gott det går.


Mvh Bruno

-----------------------------------

2021-01-13


Här kommer, dessvärre, nya sorgebesked.

Bengt Hertz avled den 22 december 2020 i en ålder av 84 år.

Han var en erfaren och uppskattad kriminalpolis under sitt yrkesliv. Jag kommer ihåg att han var intresserad av att spela bordtennis i yngre dagar och han deltog som pensionär i boulespelet. Tyvärr drabbades han av sjukdom under stor del av sin pensionstid. Nu går våra tankar till makan Birgit och barnen !

Ebbe Ostermark avled den 30 december 2020 i en ålder av 91 år.
Han var en färgstark och omtyckt kollega. I sin aktiva del av livet var han en duktig brottare och orienterare. Han deltog under många år i vandringar, boulespelet och föreningens  verksamhet i övrigt.
Våra tankar går till barnen.
Vid pennan/Bruno