2019

VÅRRRESA 2019-05-08
Antal deltagare: 36 st + förare


Onsdagsmorgonen var något sval endast +7,2 grader och mulet. Vi träffades vid Hovslätts idrottsplats där bussen och vår ”privatchaufför” Göran Grimmark väntade på oss.
Resan på-börjades på Lidstorpsvägen västerut - genom Lidstorp - Sandseryd - Ulfstorp fram till Rv 40. Därefter Rv 40 västerut till Ulricehamn, fortsatte ett kort stycke på gamla Rv 40 fram till Brunsnäs där vi körde söderut till Tvärred. På förbokad plats i Tvärreds församlingshem, intog vi vårt förmiddagsfika. Kyrkovaktmästare Franz hälsade oss välkomna till församlingshemmet och kyrkan.
Efter fikat gick flera av oss in i Tvärreds kyrka, där vi stämde in i skolavslutningssången ”Den blomstertid nu kommer" kompad
av Nisse Reuterdahl. Färden fortsatte till Torpa stenhus där guiden mötte upp. För att göra det lättare för oss inbjöds vi till kapellet i Torpa där guiden berättade om Torpa:s mycket intressanta historia. Det finns mycket att säga om Torpa.
Några rader från Wikipedia: Det första stenhuset uppfördes omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson som försvarsborg mot danskarna. Omkring 1550 tillkom trapptornet och vissa om- och tillbyggnader skedde under 1500- och 1600-talen. Riddarsalen har välbevarad renässansinteriör och slottskapellet, som inreddes i slutet av 1600-talet, är i barockstil. På Torpa hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock. Torpa, som blev den stenbockska släktens främsta stamgods, har sedan 1400-talet aldrig sålts utan gått i arv antingen på mans- eller kvinnosidorna. Googla gärna på Torpa stenhus för mer info.
Genomfrusna och hungriga fortsatte färden till rest. Bryggan i Ulricehamn. Där mötte Cecilia Knypegård (f.d. kollega), med värme i form av gasol och infra. Efter en god lunch tog Cecilia oss till den gamla fina Folkets Hus-byggnaden. Där följde en inspirerad info om årets skid EVENT i Ulricehamn. Stort tack! Färden gick sedan vidare till f.d. missionshuset i Västra Jära. Där serverades kaffe med hembakad ostkaka. Gott, gott. Resan fortsatte sedan till slutmålet Hovslätts idrottsplats.
Stort tack till alla men särskilt till Göran Grimmark som på sitt vanliga mjuka och fina sätt fört oss fram i vårens tid. Skön sommar.


Text och bild Bengt H

2018

Vårresa 2018-05-06

Antal deltagare: 30 st + chaufför


Vi träffades på morgonen på parkeringen vid Oset i Huskvarna. Vi såg fram emot en solig dag tillsammans med vår chaufför Göran Grimmark. Resan startade från Oset via Kavlabron och Norrängen ut på E 4. Det medhavda fikat intogs på rastplatsen utmed g:a riksettan, Vida Vätterns rastplats. Solen försökte ta sig över berget och några av oss fick njuta av solens strålar. Färden gick vidare till g:a Linköping där f.d. kollegan Håkan Evertsson mötte upp. Håkan och undertecknad gick polisskolan 1968-69. Håkan är bl a mycket engagerad i polisens seniorer och polismuseét i g:a Linköping.
Göran Nilsson hade ordnat med en "tågresa" inom g:a Linköping och området Valla. En mycket trevlig resa genom vitsippsskogen m.m. Efter resan hade vi fri tid där vi bl a kunde besöka polismuséet. Ny resa med "tåg" till värdshuset i Valla. Där mötte oss snyggt dukade bord och god mat, samt trevlig samvaro vid matborden.
Kl 13.15 var vi i bussen för att åka till flygvapenmuséet. Där hade vi god tid på oss för att på egen hand informera oss om flyget.
Ny bussresa denna gång till SYA hembygdsgård. Där mötte ett antal frivilliga och engagerade personer. Någon berättade kort om orten SYA där man bl a gjort spik, tråd och snökedjor. Dagens sista etapp gick från SYA till Oset där vi enligt vår tidtabell stannade kl 17.30.
Vi hade en trevlig resa, god gemenskap, härligt vårväder, bra mat och en säker chaufför.


Bild och text Bengt H

2017

Fikastund
Fikastund
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Tag plats!
Tag plats!
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Tågresa inom området
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Gamla Linköping
Polismuseum
Polismuseum
Polismuseum
Polismuseum
Polismuseum
Polismuseum
Polismuseum
Polismuseum
Linköping
Linköping
Flygvapenmuséet
Prickskytt?
Prickskytt?
SYA Hembygdsgård
SYA Hembygdsgård
Dags för hemfärd
Dags för hemfärd

Vårresa 2017-05-10

Antal deltagare: 34 + chaufför


Morgonen den 10 maj äntrades vår buss med Göran Grimmark vid ratten uppe vid glaskupolen A6. Vi var 34 förväntansfulla medlemmar !

Färden gick söderut på rv 30 för vidare färd mot Nydala kloster. Här intogs det medförda fikat i det kalla majvädret samtidigt som solen bröt igenom molnen och värmde. Några av medlemmarna intog sitt fika i den öppna klosterkyrkan i en behagligare temperatur.

Efter rasten körde Göran mot Moheda Golfrestaurang, där lunchen skulle intas. Vi serverades antingen raggmunk med fläsk eller fläsk med löksås och potatis. De flesta valde raggmunk, som var tillagade på gammaldags sätt utan mjölk och mjöl. Riktigt läckert och rikligt !!! Efter detta kaffe med kaka. Högt betyg för måltiden !


Efter lunchrasten så fortsatte färden till och förbi Rydaholm med mål Rydaholms bil, leksaks- och musikmuseum. Vi togs om hand av innehavaren som var vår guide och ledsagare ett par timmar. Han var själv värd hela entréavgiften med sina medryckande historier och anekdoter. Bilarna som förevisades var helt fantastiska !!! Bland annat flera RR, Ferrari, Aston Martin, Bentley, Porsche och andra bilar. Det kan nämnas att en Bentley, inköpt i England för många år sedan för 210.000 kronor, hade ägaren för några år sedan blivit bjuden 10.000.000 kronor för. Frun hade tyckt att de skulle behålla bilen för "det var ju den bästa bilen att åka i" , därför fanns den kvar.

Efter bilarna gick vi en trappa upp för att lyssna på musik. Här förevisades en hel del självspelande musikanläggningar, modell "mycket äldre". En mycket imponerande samling av självspelande och gamla anläggningar förevisades.

Vi fick sedan själva gå omkring i museets olika utrymmen för att insupa allt fint som fanns. Det är svårt att förstå hur innehavaren under sin snart 79- åriga levnad har hunnit och kunnat införskaffa allt som fanns där. Det fanns så mycket mer än som har beskrivits på de här raderna ska ni veta !!!


Resan avslutades med kaffe och fralla i Apladalen och sedan färd hemåt på gamla E4 !!

Såvitt jag kan bedöma var det här en synnerligen lyckad resa med ett fantastiskt resmål, som jag också uppfattade "gick hem" hos resenärerna. Ett stort och varmt tack till Göran och Bengt som åter har lyckats att glädja oss !!! Tack också till Göran G som rattade bussen på ett lugnt och säkert sätt !


Vid pennan Bruno Foto Monika A

2016

Vårresa onsdag 2016-05-11

Deltagare: 47 + chaufför


Årets vårresa startade vid Pyramiden A 6 kl. 08.00. Vårt delmål var Ekenässjön. Vid landsvägen mötte dagens guide Karleric Eiderbrant.

Han visade oss till Industri- och musikmuseét, där han delade vårt sällskap i 3 grupper och lämnade över till de lokala guiderna. Förmiddagen bjöd på industri- och musiknostalgi av högsta klass och härlig fika och samvaro. Efter 30-minuters resa och lunch på Östanå Värdshus, fortsatte bussresan genom småländska landskapet med stenmurar av stora format. Besök i Skirö: Frenillas bod och Skirö kyrka. Kort uppehåll gjordes i f.d. Sjöarps pensionat och därefter fortsatte resan till Ekebogården, Ekenässjön. Där fick vi Information om senior- och äldreboende av arrangör Eilon Johanssonsamt eftermiddagsfika, . Efter en lång men intressant dag åter Jkpg 18.30. Tack till Er alla, vi var totalt 48 personer inklusive vår utmärkte chaufför Göran Grimmark.


Bild o text Bengt Hultqvist

Ekenässjön
Ekenässjön
Industri- och musikmuseum
Tre lokala guider
Tre lokala guider
Karleric Eiderbrandt lotsar i besökarna
Tänkvärt!
Tänkvärt!
Hantverk
Hantverk

2015

VÅRRESA 2015-05-13

Deltagare: 63 st + chaufför


Årets vårresa startade som vanligt vid Pyramiden A 6 dock redan kl. 07.30. Vi körde E4 söderut vidare Rv 40 till Göteborg. I Göteborg fortsatte vi på Götaälvs södra sida fram till Älvsborgsbron. Vidare över Älvsborgsbron till Hisingen, västerut förbi oljehamnarna och Volvo Torslanda fram till färjeläget Varholmen. Där blev det färja till Hönö hamn sen vidare till Öckerö Hembygdsgård.

I Hembygdsgårdens samlingssal var det uppdukat med äkta Hönökaka bakad på Hembygdsgården. Guiden Åke Gustavsson berättade om Hembygdsgården. Därefter följde vandring på egen hand. Guidad busstur Öckerö, Hönö och Fotö. Välsmakande lunch på Nimbus. Planerad shoppingrunda i Hönö hamn blev inställd på grund av regn. Återresa via Hisingen, Älvsborgsbron, Högsbo, Slottsskogen, Änggården, Guldheden fram till Korsvägen. Vidare mot Rv 40 och slutstation Jönköping. Vi följde tidtabellen. Under bussresan fanns det möjlighet till "hjärngnuggning" via utdelade A4 blad.
Tack till Er alla, vi var totalt 64 personer inklusive vår utmärkte chaufför Göran Grimmark.

Med vänlig hälsning Bengt

2014

VÅRRESA 2014-05-14


Kl 06.57 visade termometern i Hovslätt + 7,5 grader. 2,5 grader varmare än 2013-05-15. Molnen skymde solen. Då jag och Göran Nilsson kom till p-platsen vid pyramiden A 6 fanns bussen redan på plats och resenärerna var på väg in i bussen.

Resan påbörjades vid utsatt tid och färden gick via motorvägen norrut till Huskvarna. Vid Huskvarna norra valde vår chaufför Göran Grimmark att köra g:a riksettan genom den vackra Skärstaddalen fram till Gyllene Uttern. Färden gick sedan vidare mot Tranås. Stig Rickemark tog över guidningen och berättade allteftersom vi passerade byar och orter utmed Tranåsvägen.

Vårt medhavda kaffe intogs vid den relativt nya rastplatsen med fin utsikt över Tranås. Färden gick sedan vidare via Boxholm till Malexander. Vid hembygdsgården i Malexander möttes vi av entusiastiska guider som tog oss med ett stycke bakåt i tiden. Vi intog nya kunskaper samtidigt som vi njöt av solen och den fina utsikten över Sommen. Ett besök i kyrkan med ytterligare ”kunskapspåfyllning” därefter följde en god lunch på restaurang ”Fem rum och kök”.


Malexander för ju oss f.d. polisanställda till den 28 maj 1999 då polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts till döds på nära håll av en trio som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa. F.d. närpolischefen i Mjölby, Kennet Nilsson, hade kontaktats av Göran Nilsson. Kenneth berättade om händelsen. Han berörde även arbetet med stöd och debrifing efter den hemska händelsen. Vi besökte även platsen där polismännen sköts. Efter besöket i Malexander fortsatte vår resa mot Eksjö samtidigt som våra tankar snurrade runt morden av våra arbetskollegor.
Vid ankomsten till Eksjö Camping möttes vi av f.d. polismästare Claes-Göran Roos som hälsade oss välkomna till eftermiddagskaffet. Claes-Göran berättade att campingen drivs sedan 1982 av den ideella föreningen "Kom Till Festen". Campingen har stegvis förbättrats och byggts ut. I dag finns ca 120 ”tomter” + stugor.

Resan fortsatte sedan mot Jönköping dit vi anlände 17.00, något senare än planerat.


”Arrangörerna” Göran Nilsson och Bengt Hultqvist

2013

Mot Skirö
Mot Skirö
Småländsk landskap
Småländsk landskap
Frenillas Bod
Frenillas Bod
Skirö kyrka
Skirö kyrka
Utsikt från fd Sjöarps pensionat
Utsikt från fd Sjöarps pensionat
På väg till Hönö/Öckerö
På väg till Hönö/Öckerö
Öckerö Hembygdsgård
Öckerö Hembygdsgård
Guide Åke Gustavsson
Guide Åke Gustavsson
Rundtur
Rundtur
IMG_2636
IMG_2639
IMG_2643
IMG_2648
IMG_2651
IMG_2661
IMG_2664
IMG_2669
IMG_2686
IMG_2689
IMG_2699
IMG_2707
IMG_2706

Vårresa 2013-05-13

Deltagare: 46 st + chaufför


Kl. 06.00 visade termometern i Hovslätt + 5 grader. Kl. 08.00 startade årets vårresa från ”Pyramiden”, A 6. Efter ett kort stopp i Mullsjö anlände vi till Naturum på östra sidan av Hornborgasjön. Temperaturen hade stigit något men vinden var kall och regnet hängde i luften. Trots vädret vandrade vi ut mot Naturum och Utsikten där det efterlängtade och medhavda kaffet intogs.

Intresserade deltagare hämtade information bl. a genom film inspelad vid Hornborgasjön. Uppmärksamma ”fågelskådare” såg två fiskgjusar som jagade efter byte. Mindre fåglar försökte störa och avleda deras jakt.


En kort bussresa till Brunsbo gästgiveri där lunchen väntade. Två rätter erbjöds: fiskgryta alternativt fläskytterfilé. Flera av deltagarna passade på att utöka brödförrådet genom att köpa med sig nybakat bröd. Med mätta magar satte vi oss i bussen med målet Varnhems klosterkyrka. I Klosterkyrkan mötte en inspirerad och kunnig guide. Behållningen av guidens kunskap blev begränsad då akustiken i kyrkan ”svalde” många ord. Efter historielektionen följde en härlig fikastund i Klostergårdens café. Solens strålar värmde oss och det var svårt att bryta upp för hemresa.

Under hemresan kunde det erfarne jägaren Rune Nyqvist med sina skarpa ögon varna bussföraren för en älgko som passade på att springa över vägen. Något försenade anlände vi ”Pyramiden” A 6. Vi kunde konstatera att vi haft en fin dag med god gemenskap. Vi är privilegierade!


/Bengt Hultqvist

2012

2009

Vårresa 2012-05-09

Vårresan gick till Store Mosse - Naturum, Värnamo - Vandalorum och Skillingehus - Skillingaryd.


Tack för fina bilder Nils-Gunnar Ohlsson/Olle

N-G Ohlsson 029
N-G Ohlsson 031
N-G Ohlsson 032
N-G Ohlsson 033
N-G Ohlsson 034
N-G Ohlsson 035
N-G Ohlsson 037
N-G Ohlsson 038
N-G Ohlsson 039
N-G Ohlsson 040
N-G Ohlsson 041
N-G Ohlsson 042
N-G Ohlsson 043
N-G Ohlsson 044
N-G Ohlsson 048
N-G Ohlsson 049
N-G Ohlsson 050
N-G Ohlsson 051

2008

Vårresa 2008-05-05

Blomsterresa till Fagerås och Ambjörnarp

VÅRRESA

2009-05-15


Hjo - Karlsborg – Forsvik

Bild 1 - Karlsborgs fästning

Bild 2 - Kunnig och bra guide möter upp i Karlsborg och berättar om Karlsborgs fästning

Bild 3 - Vår trogne busschaufför i samspråk med Marian och Weimar efter en utmärkt måltid i Karlsborg

Bild 4 - Slussarna i Forsvik, polispensionärerna på väg till det efterlängtade eftermiddagskaffet.


Tack för en trevlig och innehållsrik vårresa med trevliga polispensionärer, god mat, gott kaffe, bra guider, fint väder vad mer kan man önska sig.

Ett stort tack till Göran Nilsson för planering och genomförande

2002

Hemlig resa 2002-05-05,

Vättern runt


I pensionärsföreningens ”gömmor” har ett antal foton hittats Efter ett idogt sökande efter ursprung har äntligen svaret kommit!
Tack vare en av resenärerna, Lars-Olof Lengqvist, så har vi nu kunnat styrka när, var och hur! Lars-Ola har fört dagbok över sina aktiviteter och tack vare det har vi svaret..... Bilderna kommer från en hemlig resa den 5 juni 2002 då föreningen åkte Vättern runt.

Nu kommer text från Lars-Ola: ”Vi var 53 medlemmar med på bussen och fikarasten togs i Karlsborg. Härefter gjordes ett besök på Bellmansmuseet vid Aspa Bruk. Ett stopp gjordes också i Askersund. Sedan var det dags att äta lunch på Vätternterassen i Hammar, där bildkollaget kommer ifrån. Eftermiddagskaffet intogs i Vadstena och efter ett litet stopp uppe på Omberg var sällskapet hemma vid halv åtta tiden.”


Det finns flera mycket omtyckta kollegor med på bilderna, som dessvärre inte längre finns med bland oss!
Det har ju förflutit nästan exakt 16 år !!! Värdefullt att dessa bilder har fått en förklaring.


Tack Lars-Ola! /Bruno